De flesta ekonomer håller inte med om taktiken, de tror att handelskrigen kommer att höja priserna för amerikanska konsumenter på en rad olika varor.
Som expert i distribuerad digital tillverkning ser jag tydligt att en industri står redo för att tjäna betydligt mer när de ekonomiska konflikterna eskalerar: 3D-skrivning, processen att använda digitala skisser för att göra reella fysiska objekt genom att med precision tillföra material ett tunt lager åt gången. Exklusiva producenter har anammat 3D-skrivningen allt eftersom teknologin har mognat, men det finns också billigare system som enskilda konsumenter kan använda och på så sätt spara pengar när priserna på vardagsvaror stiger.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
90 procent billigare
Om du går mellan hyllorna på Walmart kommer du att upptäcka att mycket av det du kan köpa kommer från Kina och är gjort av plast, då det helt enkelt är billigare på grund av Kinas expertis på produktion.
Men redan för fem år sedan kunde varor producerade hemma med hjälp av en 3D-skrivare vara mer än 90 procent billigare jämfört med samma varor importerade från Kina. Nyligen var jag med och genomförde en studie som visade att till och med för oerfarna konsumenter kan ett köp av en 3D-skrivare för 1 250 amerikanska dollar återbetalas på sex månader.
Genom att endast skriva ut en sak per vecka i fem år, kan en konsument inte bara få tillbaka pengarna det kostar att köpa och driva skrivaren, utan faktiskt spara ytterligare mer än 12 000 dollar. De här besparingarna blir bara större när handelskrigen höjer priserna.
Ladda ned en drönare
För dem som är obekanta med 3D-skrivning hemma, finns det en stark delningskultur, där designers delar med sig av de digitala instruktioner som behövs för att skriva ut deras skapelser på gratisdatabaser som MyMiniFactory, Thingiverse och Youmagine. Det finns miljoner gratisskisser redan tillgängliga, inklusive smycken, konstverk, musikinstrument, hushållsredskap och verktyg.
Efter att ha köpt en så kallad plug-and-play 3D-skrivare – för 200-1000 dollar – kan konsumenten använda en 3D-designsökmotor som Yeggi för att söka igenom dussintals databaser efter gratisskisser, ladda ner skissfilerna, öppna dem, och klicka på ”skriv ut”.
De flesta konsumtionsvaror finns i flera olika varianter. I stället för att köpa en drönare i en affär, kan du till exempel ladda ner och skriva ut en av mer än 1 900 gratis quadkopterskisser (drönare med fyra rotorblad) som finns tillgängliga online. Att använda en 3D-skrivare är i princip detsamma som att använda en pappersskrivare på kontoret, även om du behöver sätta ihop mer komplicerade produkter så som drönare och vetenskapliga instrument.
Och det finns fler fördelar: Många designers ger användarna möjlighet att skapa egna variationer av basskisserna genom att ändra några parametrar med gratis programvara. Fritt justerbara produkter inkluderar ortoser som används i rehabilitering för att stödja kroppsdelar och artificiella bröstproteser som normalt kostar hundratals dollar men som kan skrivas ut för småslantar, liksom leksaker som fidget-spinners.
Även enkla, massproducerade varor som flexibla o-ringar som används för tätning och billiga leksaker som actionfigurer, 3D-pussel och maskeradmasker kan skrivas ut betydligt billigare än att köpa dem från Kina. Konsumenter kan i 3D skriva ut värdefulla produkter som är billigare än de som finns tillgängliga i handeln, delvis på grund av att 3D-skrivning skär bort såväl transport-, förpackning- och reklamkostnader som mellanhändernas uppräkningar längs varukedjan. Tillgängligheten till 3D-skrivare ger inte bara konsumenter nya möjligheter att skapa sina egna produkter, det finns redan tecken på att den kan förändra den globala handeln lika genomgripande som dagens handelskrig.
Trump kan i slutändan faktiskt få rätt
Många företag som producerar 3D-skrivare använder dem för att skapa sina egna produkter. Aleph Objects, ett litet amerikanskt företag som producerar Lulzbot-skrivaren som vi använder i våra studier, använder faktiskt 140 egna skrivare för att producera de 3D-skrivare som de sedan säljer.
Det finns dussintals företag som säljer relativt billiga 3D-skrivare med öppna källkoder som kan skapa dess egna ersättningsdelar. Till och med den senaste generationens skrivare från storföretaget HP har delar utskrivna i 3D.
Möjligheterna sträcker sig långt bortom plast. Harley-Davidson, som håller på att flytta sin produktion utanför USA för att slippa EU:s hämndtullar, använder 3D-skrivare för att göra motorcykelprototyper. Med billiga 3D-metallskrivare, som har följt 3D-plastskrivarna i teknikutvecklingen, är utbudet av gör-det-själv-produkter – inklusive många motorcykeldelar – på väg att explodera. ”Inhemsk produktion” kommer kanske egentligen innebära att skriva ut produkterna du vill ha i 3D i ditt vardagsrum eller i garaget.
Och för de som var oroliga för att den ursprungliga tullistan på kinesiska varor – för att inte tala om dess utökade efterföljare – inkluderar de så kallade extruderare som skapar plastfyllningen som de flesta 3D-skrivare använder som råmaterial, finns det en lösning. Min forskargrupp släppte nyligen en gratisdesign på det som kallas för en recyclebot som skapar 3D-skrivarfyllning av köpta plastprodukter som annars skulle slängas. Apparaten är i sig huvudsakligen gjord av delar som går att skriva ut i 3D och det sänker kostnaden för fyllning från marknadspriserna på runt fem till tio dollar per kilo, till bara några ören per kilo när du skapar det hemma. Kina kan aldrig konkurrera med det, ens om tullarna tas bort igen.
Så Trump kan i slutändan faktiskt få rätt: Handelskrigen kanske driver produktionen tillbaka till USA, bara inte på det sätt han hade förutsett.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.