Det veckans frågeställare undrar är om alla dessa moderna it-lösningar verkligen gjort att resandet minskat och därmed sparat pengar åt företag och myndigheter. Och svaret är otvetydigt ja.
– Jag räknade på det när jag skrev min avhandling för 20 år sedan. Då var videokonferenser det stora. Och redan då, lite beroende på hur man räknade, sparade man in motsvarande en faktor 1 till 10, och som bäst motsvarande en faktor 1 till 500, säger Peter Arnfalk, lektor vid Internationella miljöinstitutet vid Lunds universitet.
Myndigheter försöker
Han har sedan 2011 varit inblandad i Trafikverkets projekt Resfria/digitala möten i myndigheter (REMM), med målsättningen att utveckla digitala möten inom och mellan ett antal utvalda myndigheter.
– Det vi kunnat se är att myndigheter som systematiskt arbetat med en ny möteskultur minskat sina resor och därmed utsläpp av koldioxid per capita med cirka 25 procent. Det är ungefär 15 procentenheter bättre än de myndigheter som inte arbetat systematiskt med detta, säger Peter Arnfalk.
Att systematiskt arbete ger resultat kan också Telia vittna om. Enligt egen utsago har telejätten lyckats minska sina fysiska resor med över 80 procent sedan 2001, vilket med andra ord betyder att både kostnader och koldioxidutsläpp minskat med lika mycket. I kronor och ören handlar det om en besparing för företaget på motsvarande 240 miljoner kronor 2001–2017.
Bakom framgången ligger enligt Telia en medveten strategi där medarbetare både uppmanats att hålla virtuella möten och utbildats i hur detta görs på bästa sätt.
Fler vinster
Men det är inte bara i pengar framgång kan mätas. I en underlagsrapport till Utredningen om fossilfri fordonstrafik (från 2013), författad av Peter Arnfalk, poängteras att distansarbetare arbetar mer effektivt, upp till 20 procent, och att de har lägre sjukfrånvaro och personalomsättning. Andra mätbara vinster är större flexibilitet och ökad trivsel.
Blickar vi ut över Sveriges gränser finns många fler exempel på minskat jobbresande. Ett av dem är den nordiska it-jätten Tieto. 2018 beslutade bolaget att minska sitt flygande mellan Stockholm och Helsingfors och i stället uppmana medarbetarna att interagera digitalt.
Inom ett halvår lyckades Tieto minska sina flygresor med motsvarande 11 000 tur-och-retur-flyg mellan de bägge huvudstäderna. Vad bolaget sparade i pengar är oklart, men i utsläpp räknat besparades atmosfären motsvarande 1 500 ton koldioxid.