Folkhälsomyndigheten har riktlinjer för hur varmt och kallt man ska ha det inomhus. Mäter man under 20 graders lufttemperatur så kan det finnas anledning att säga ifrån. Inomhustemperaturen ska under normala väderförhållanden inte vara lägre än 18 grader.
– Om man har det kallt hemma så är råd nummer ett att se till att man håller fritt framför element, så man inte hindrar värmen från att sprida sig. Det är bra att göra egna mätningar och se hur temperaturen är i lägenheten. Nästa del är att göra en felanmälan till hyresvärden, säger Glenn Karlsson, enhetsjurist på Hyresgästföreningens Servicecenter.
Om hyresvärden inte agerar, trots att man har det för kallt, kan man gå med ärendet till kommunens miljöförvaltning. Förvaltningen kan sätta tryck på hyresvärden att agera. En annan väg är hyresnämnden, dit man kan söka för ett åtgärdsföreläggande som förpliktigar hyresvärden att åtgärda bristen.
Går genom tingsrätten
Man kan få rätt till sänkt hyra om man haft det för kallt. Ett sådant anspråk görs genom tingsrätten. Men eftersom man riskerar rättegångskostnader om man förlorar där är det viktigat med bevisning om att det bland annat faktiskt funnits ett hinder eller men i lagens mening, enligt Glenn Karlsson.
Hyresgästföreningen har inte undersökt när flest personer upplever att det är kallt i lägenheten. Men Glenn Karlsson säger att hans egen upplevelse är att många hyresgäster hör av sig när det blir köldknäppar. En anledning då kan vara att värmesystemet inte hänger med på direkten när temperaturen slår om kraftigt.
Men även kring nollgradigt upplever många att det kan vara kallt och att värmen hemma inte riktigt slås på som den ska.
– Det finns två vanliga anledningar. Antingen att hyresvärden snålar, det vet vi sker. Det andra är att olika givare inte sitter på ställen eller är kalibrerade så att de inte ger bra mätresultat av temperaturen, vilket krävs för att slå igång systemet ordentligt, säger Glenn Karlsson.
Reda ut ansvaret
Även för bostadsrätter är förhållandena hyfsat lika. FHM:s riktlinjer för temperaturer gäller även här.
– Den stora skillnaden är att i bostadsrätter kan man som bostadsrättsinnehavare ha ett ansvar för lägenheten, gällande underhåll och utbyte. Den exakta gränsdragningen kan variera, men det ska framgå i föreningens stadgar vem som ansvarar för olika delar. Jag skulle säga att det vanligaste är att föreningen ansvarar för värmen om den är vattenburen. Men finns det elradiatorer som uppvärmningskälla då kan det ju vara bostadsrättshavare som ansvarar för dem, säger Johan Kleveland, förbundsjurist hos Fastighetsägarna.
Om man bor i en bostadsrätt och har för kallt hemma, vad bör man göra då?
– Först behöver man titta på hur kallt där är. Normalt ska det vara mellan 20 och 24. Är det under 20 grader så kan man ta kontakt med bostadsrättsföreningens styrelse och meddela det.
Och om föreningen inte lyssnar eller inte gör något?
– För låg temperatur under lång tid kan ses som hinder och men i nyttjanderätten. Det är ett liknande regelverk som för hyresrätter, som gör att man kan få rätt till exempelvis nedsättning av årsavgiften. Det kan i så få fall bli aktuellt i det fallet att föreningen faktiskt struntar i att åtgärda, trots att det är en uppenbar brist. Man kan även vända sig till kommunens miljö- och hälsoskyddsnämnd.