Kunderna fick vänta i över en månad på att få sina bilar reparerade. Verkstaden räckte inte till och missnöjet växte i takt med köerna. Samtidigt kände personalen sig pressad. Något behövde hända. Men i ett läge där de flesta antagligen hade byggt ut verkstaden för att på så sätt kunna ta emot fler kunder och korta väntetiderna, hittade Toyota center en annan lösning.
– Vi kom på att vi kunde använda de befintliga lokalerna mer effektivt om vi införde tvåskift. Om vi delade upp dagen i två sextimmarspass skulle vi kunna ha öppet längre, och kunna ta emot många fler kunder, säger Martin Banck, servicemarknadschef på Toyota center.
På så sätt skulle också belastningen på verkstadspersonalen minska.
– Det är ett tungt jobb och personalen hade haft det ganska stressigt en period. Med kortare arbetsdagar antog vi att de skulle må bättre och de korta sjukskrivningarna minska, säger Martin Banck.
Friskare personal
Så har det också blivit. Både Martin Banck och Gert Öst, metallombud på Toyota center, säger att personalen är friskare och mår bättre sedan de kortare arbetsdagarna infördes i december 2002.
– Det märks tydligt. Att jobba sex timmar istället för åtta är stor skillnad i det här jobbet. Dagarna blir mycket lättare och det känns som att vi ändå utför lika mycket som under åtta timmar, säger Gert Öst.
Hans kollega Daniel Larsson håller med. Han säger att han jobbar mer effektivt här än när han har haft åttatimmarspass på andra arbetsplatser.
– Det funkar väldigt bra. Man har mer energi än när man jobbar åtta timmar. De sista timmarna innan man går hem brukar ändå inte vara de mest effektiva, säger han.
Han tränar mycket och tack vare den kortare arbetstiden hinner han med två pass om dagen om han vill.
– Den största skillnaden är att man har mer energi över efter jobbet, och man hinner göra mer av dagen, säger han.
Vinsten ökat för varje år
Förutom att personalen är nöjd har Toyota också gjort ekonomisk vinst. Trots att antalet plåtslagare och verkstadstekniker mer än fördubblats sedan sextimmarsdagar infördes – från 16 till 36 – har vinsten ökat för varje år.
– Den här förändringen har varit väldigt bra för företaget, på flera sätt. Hade vi inte fått ekonomi i det hade vi inte kunnat fortsätta, säger Martin Banck.
Intresset för Toyotas modell har varit stort genom åren. Många företag har gjort studiebesök för att se hur de har lagt upp arbetet, och varit intresserade av att själva ta efter. Men trots det känner inte Martin Banck till någon annan arbetsplats som infört kortare arbetsdag.
– Det har nog mycket med vana att göra. Många har tyckt att det här verkar jättebra, men sedan vågar man ändå inte ta steget. Det finns massor av verksamheter som tjänat på att införa sextimmarsdag, men man vågar inte. Alla är så inställda på att en arbetsdag är åtta timmar, säger Martin Banck.
För Gert Öst är det otänkbart att gå tillbaka till åttatimmarsdag.
– Det gör jag aldrig. Det är så skönt att jobba sex timmar och få mer fritid. Nu kan jag inte tänka mig något annat.