Storbanken meddelade nyligen ett 1 600 tjänster ska sparas in de kommande åren – men bara genom effektiviseringar och naturliga avgångar.
Handelsbanken har den senaste tiden pressats på flera fronter. Banken skakas av anklagelser om en utbredd kultur av sexuella trakasserier på avdelningen för aktiehandel. I Dagens Industri vittnade personal nyligen om scener som mer liknade en ungdomsgård där personalen gått hem än en av Sveriges största banker.
”Det handlar om ett kränkande som går rätt långt utanför de vida ramar som normalt finns i den grabbiga jargongen på ett handlargolv”, sa en av DI:s källor.
Ny vd igen
Går vi längre tillbaka så fick Handelsbanken förra året försvara sig mot anklagelser om att det på bankens brittiska del förekommit stora brister i kontrollen för att bekämpa finansiell brottslighet.
Det var just från Storbritannien som den nuvarande vd:n hämtades.
Och på tal om vd-posten. Anders Bouvin meddelade vid rapportsläppet att han planerar att gå i pension nästa år. Han är då 61 år och ”har rätt att gå i pension” enligt vad han lät meddela på en pressträff. Men han sätter då banken i en jobbig sits. Det var nämligen bara två år sedan Bouvin tillträdde, och det efter att den förra vd:n sågs som en ”felrekrytering” som bara fick ett år på posten.
Banken ska alltså rekrytera en ny koncernchef för tredje gången på fyra år och samtidigt hantera sex-anklagelserna och göra effektiviseringar. Det kan bli ett tufft år för banken som dessutom fått vänja sig vid en dalande aktiekurs.
Påverkar företagare
På organisationen Företagarna ser man med oro på besparingarna och befarar att fler kontor kan komma att stängas. Det kan innebära stora kostnader för de branscher som hanterar kontanter, bland annat måste de betala för dyra säkerhetslösningar för att få teckna försäkring. Men det påverkar också möjligheten att få lån.
– Finns det inga lokala banktjänstemän som känner företagarna, så kommer det bli svårare med finansiering och lån. Man kompenserar bristen på kännedom om motparten genom att ge dåliga villkor eller inte ge krediten alls, säger Günther Mårder, vd på Företagarna.
Han tror att Handelsbanken gjort analysen att en ensam bank som stannar kvar på en liten ort kan gynnas av det. Men nu visar det sig att kunderna allt mer väljer digitala banktjänster.
– Utvecklingen med stängda bankkontor kommer bara att fortsätta, tror Günther Mårder.
”Kan inte lova”
På Handelsbanken kan man idag inte lova att alla bankkontor blir kvar. Magnus Ericson är chef för Handelsbanken region norr, han menar att de effektiviseringar som banken gör inte har med antalet kontor att göra.
– Det är inte 1 600 tjänster som ska dras ner. Det är frigjord tid, den kan användas till att träffa fler kunder, eller till att bli lite färre. Kontoren är där vi gör affärer och träffar kunder. Så att vi ska ha många kontor förändras inte av det här, säger han.
Han medger dock att det på små orter kan bli svårt att ha kvar kontor, och att cheferna ser på vilka effektiviseringar som kan göras ute i kommunerna.
Så du kan inte lova att det inte blir fler stängda kontor?
– Nej. Vi utvärderar det här löpande. Men det har ingenting med de 1 600 tjänsterna att göra.