– Det mest problematiska är att man har en så slimmad organisation, så att varje liten förändring påverkar på ett väldigt negativt sätt, säger Linda Palmetzhofer, förbundsordförande på Handels.
– Jag minns själv när jag jobbade i butik – vilket nu är ganska länge sedan. Då var det tillräckligt många på arbetsplatsen för att det skulle funka om någon var hemma sjuk. Så är det inte idag.
För att förbättra den här situationen kräver fackförbundet bland annat bättre bemanning, tryggare anställningar och utökad rätt till sjukpenning. Dessutom vill fackförbundet att karensavdraget slopas. Sverige, påpekar de, är det enda landet i Norden som har en sådan begränsning av sjukpenningen.
40 procent av de Handelsmedlemmar som går sjuka till jobbet gör det för att de inte har råd att sjukskriva sig, enligt rapporten. Främst gäller detta medlemmar i de lägre inkomstgrupperna: butiksanställda, lageranställda och anställda inom e-handel:
"I detaljhandeln har var tredje anställd en inkomst som ligger under fattigdomsgränsen. Det gör det svårt att klara sig på en ersättning på 80 procent vid sjukskrivning", skriver fackförbundet.
Chefer som skuldbelägger
Robin Rodéhn har varit anställd på ett företag inom detaljhandeln i sju år. Han berättar för Dagens ETC att han har stor erfarenhet av kollegor som drar sig för att stanna hemma när de är sjuka.
– De vågar inte ta diskussionen med chefen om att de mår dåligt. Han har satt i system att "guilt trippa" medarbetaren och säga: ”Du vet att det är svårt med personal nu och det kommer ju bli skitjobbigt att få ihop det här. Du sätter mig i skiten och du kommer att sätta andra i skiten också.”
I Handels rapport vittnar fackförbundets medlemmar om att det har blivit vanligare med chefer som pressar sina anställda att jobba trots att de är sjuka. Organisationerna är så slimmade att det knappt går ihop om någon saknas.
– Vi har ju inte en jättestor personalpool att ta in ifrån vid just sjukfrånvaro eller korttidsfrånvaro rent generellt. Varje dag det inte är full bemanning får man gå på knäna, säger Robin Rodéhn, som själv vid upprepade tillfällen har övervägt att säga upp sig på grund av arbetssituationen.
– Det känns rent ut sagt skit. Som värst slutade åtta personer under en och en halv-två månader. Det var folk som hade jobbat här i minst fyra år. Det är liksom inte hållbart. Två av dem uppgav som anledning att kommunikationen med cheferna är så dålig. Man får skit för allt man gör och det är en såpass pressad arbetssituation hela tiden.