Jon Karlung är vd för den svenska internetleverantören Bahnhof och har själv drivit frågan om skattelättnader för IT-företag. Nu när han har sett effekterna av lagen har han ändrat sig. Bahnhof, som bland annat driver datacenter där andra företag kan hyra plats, är ett av de svenska företag som inte har fått ta del av den skatterabatten som amerikanska företag som Facebook utnyttjar.
Varför infördes lagen?
– Ironiskt nog drev jag själv frågan för mer än 10 år sen. Svensk skogsindustri, pappersbruk och stålverk har en lägre elskatt för att man ville gynna de svenska basnäringarna och det var ju skogen och malmen och stålet. På samma sätt tyckte jag att borde man ge en lägre skattesats till den moderna basnäringen som borde vara IT-industrin. Det förslaget blev verkligen och man sänkte skatten.
Är du inte nöjd med att förslaget blev verklighet?
– Enligt min uppfattning riggades det och reglerna blev så att bara den som äger utrustningen själv och driver egen tjänst får ta del av den. Det finns ett visst krav på hur mycket effekt man ska ha men det fanns inga krav på om man skulle driva det miljömässigt eller inte. I praktiken är de som har gynnats mest egentligen Facebook i Luleå och nu Microsoft och Amazon. Det finns ingen anledning att hålla på att subventionera amerikanska molnjättar.
Är alternativet att ta bort subventionen helt?
– Det viktigaste är att det är samma spelregler för alla. Som regelverket ser ut nu är det lika bra att man tar bort det, när man istället för att sponsra svenska basnäringar rycker undan benen och gör det svårare för oss att konkurrera.
Om du skulle reformera lagen, vad skulle du ändra?
– Jag skulle ställa krav. För att få skatterabatten skulle man behöva driva datahallarna på ett miljömässigt bra sätt, det innebär till exempel att man skulle återanvända den värme som skapas. Man kan säga att en server eller dator är som ett element, om du skickar in ström i det så blir det varmt och behöver kylas. I Facebooks fall i Norrland har man gjort så att man vädrar ut all energi i atmosfären, vilket är som att ställa ett element i snön.
– Det ska även vara konkurrensneutralt i meningen att det inte ska spela någon roll vad det är för verksamhet, driver man en datahall som är till för att driva molntjänster där kunder har hyrt rackskåp eller ”colocation” så ska samma regler gälla. Sen är det rimligt att fundera på om svenska skattebetalare ska sponsra några av världens största företag med stora vinster som man slussar utomlands hela tiden.