Nej industrialismen håller inte på att ta slut, den håller däremot på att byta skepnad och organisationsform. Först har det skett genom att enkel legoproduktion flyttats ut till fattiga länder och det där är ett race som fortsätter runt jorden. Just nu är det i Afrika man försöker pressa fram billiga t-shirts och plastleksaker, tidigare var det Vietnam och innan dess Kina och innan dess Portugal och... Den här utvecklingen har funnits i minst hundra år och den kommer fortsätta ett tag till. Det vill säga så länge stora företag kan skydda vinster genom att jaga lite billigare arbetskraft, lite sämre arbetsmiljö, lite uslare miljökrav och lite mera stöd från fattiga staters korrupta ledare.
Men det intressanta är att de stater som haft mycket produktion under några decennier faktiskt också tar klivet ut ur det värsta låglönegettot, samtidigt som ny teknik gör att det bli allt svårare att motivera flytt av produktion bara ur lönesynpunkt. Digital styrning gör att produktion likaväl kan ligga närmare marknaden i stället för långt bort från den.
Den andra förändringen handlar om att industriländer tillverkar andra saker än de gjorde förr. Större saker ofta, mer tekniskt avancerade och ingenjörstäta saker.
Jag fick just en artikel (sajten Vox) om industriproduktion i USA som visade detta. Å ena sidan har produktionen i USA bara ökat (bild 1). Samtidigt har färre jobbat med den.
Och när man tittar på import och export från USA så visar det sig att exporten från industrin inte alls försvunnit, den har i stället handlat om sånt som konsumenter inte ser och köper (bild 2). Det är alltså möjligt att den nya etiopiska textilfabriken producerar tröjor, men datorerna kommer från USA och Kina, maskinerna från Tyskland och elsystemet från ABB och... export och import och industriproduktion handlar inte bara om det vi köper i butik. Det handlar lika mycket om systemen bakom.
Bilden av att västvärlden inte är industriell är helt enkelt fel. Det finns inga nationer som bara är tjänsteproducenter eller finansflyttare. Alla större länder har också en industri som producerar.
Sen finns en helt annan aspekt som diskuteras lite för lite av socialister. Vi brukar försöka tjata om det i ETC-tidningarna.
Världen står inför en ny teknikrevolution som redan tagit sig in på industrin och som kommer växa än mer. Olika typer av print av former och detaljer. Inte 3D påringning av plastkoppar, utan i metall och andra hårda material. Inte heller det här kommer ta bort industriproduktion, men det förändrar den och kan till exempel göra att man kan skapa produktionskedjor i samarbete och utan miljardinvesteringar.
Din fråga om vi kan leva på att ta hand om varann är en lite annan diskussion. Svaret är JA.
Ekonomi fungerar inte så att det finns en del som är produktiv och en del som är enbart konsumerande. Vården producerar ju enormt mycket varje dag, att människor blir friska är en mycket större ekonomisk vinst än att man kan producera en ny typ av LED TV. För att utveckla en ekonomi krävs egentligen bara tre saker. Människor, energi och kunskap. Har du tillräckligt med mat och energi i ett samhälle kan vi definitivt bara syssla med att ta hand om varann. Rikare blir vi då om vi får mer tid att vara nyfikna, upptäcka och undersöka. Rikedomen kommer av människans förmåga att hitta på nya sätt att göra nya saker och tjänster. Inte ur stora industribyggnader eller maskiner. De är sånt vi skapat på vägen...
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.