Men priset för de kommunala skolorna när IES gör entré blir högt. Och ofta inser inte politikerna och vårdnadshavarna konsekvenserna av etableringen förrän det är för sent.
En förlust för de kommunala skolorna på cirka 100 000 kronor för varje elev som byter till IES.
Skoldebattören Marcus Larsson på tankesmedjan Balans har följt megakoncernens framfart under många år och berättar att det är samma händelser som går i repris i varje kommun som IES etablerar sig i.
– När en IES-skola öppnar så kommer deras elever inte bara från det upptagningsområde där skolan ligger, utan från hela kommunen. Det här innebär att det ofta försvinner ett gäng elevers skolpeng från varje årskurs, i varje kommunal skola, men inte så många att skolornas rektorer kan minska antalet klasser eller lärare. 100 procent av elevpengen försvinner men 90 procent av kostnaden blir kvar. Det här innebär en förlust för de kommunala skolorna på cirka 100 000 kronor för varje elev som byter till IES.
Måste lägga ner skolor
I många av de kommuner där IES startat skola har kommunerna fått hyvla rejält på den kommunala skolverksamheten och i flera fall behövt lägga ner skolor.
Det vanliga tillvägagångssättet när IES etablerar sig är att ett fastighetsbolag söker bygglov för skolan, sedan bygger de och hyr ut lokalerna till IES. Men i kommuner där skolpengen är låg finns inte möjligheten för IES att göra vinst om de måste betala hela kostnaden för att hyra en ny skola.
Det är där kommunpolitikerna kommer in. Enligt skoldebattören Sten Svensson, från Nätverket för en likvärdig skola, gynnas IES ofta av kommunerna med planeringen, markanvisningar, avtal med byggbolag och ekonomiska subventioner.
”Värdelösa kontorslokaler”
I augusti öppnade IES Liljeholmen som blir en av de största grundskolorna i Stockholm. Redan 2021 skrev Dagens ETC om hemlighetsmakeriet bakom affären där IES fick en fördelaktig deal av det moderata styret. Ett stenkast från jätteskolan tvingas den kommunala Tellusborgsskolan inhysas i temporära och slitna kontorslokaler
– Det som stör oss mest är att vi är kvar i våra värdelösa kontorslokaler med temporärt bygglov samtidigt som staden upplåter mark och är inblandade i bygget av en toppenskola som genast överlåts till IES, säger en lärare på skolan.
Nu minskar barnkullarna
Marcus Larsson berättar att när IES planeras låter det alltid från politikerna att det ska vara ett komplement till den kommunala skolan och inte en konkurrent.
Snacket om komplement och inte konkurrent stämmer inte.
Men IES gör sina vinster på att fylla på klassrummen med några extra bänkar. Och med minskande barnkullar måste de där extra bänkarna fyllas med elever någonstans ifrån.
– När det var ett ökat antal barn hela tiden kunde ju elevökningen kompensera för elevtapp. Men nu sjunker antalet barn överallt. Då visas det att det där snacket om komplement och inte konkurrent inte stämmer.
Här är kommunerna som drabbats hårdast av IES etablering:
Skellefteå
I Skellefteå var S-styret först mycket positivt.
– Skellefteås näringsliv såväl som föräldrar har under lång tid framfört önskemål om den typ av pedagogik som Engelska skolan erbjuder. Den här etableringen och Skellefteås utbildningsmöjligheter som helhet är avgörande för fortsatt hållbar tillväxt, sa kommunalrådet Maria Marklund, S, till tidningen Norran.
Nu är det fem år sedan IES startade och kommunen ligger 77 miljoner back, enligt tankesmedjan Balans. Och när medborgare ville ha hyresavtalet mellan Skellefteå kommuns fastighetsbolag och IES för att granska om kommunen subventionerade hyran fick det inte ut det med motiveringen att det kunde leda till skada för det kommunala bolaget.
Östersund
2020 kom IES till Östersund. En granskning av Östersundsposten visar att kommunledningen under två månader mörkade tekniska förvaltningens hyresförhandlingar med Engelska skolan. Förhandlingarna med IES hölls i en liten krets inom kommunen med hänvisning till affärssekretess. Barn- och utbildningsförvaltningen i kommunen fick inte reda på vad som hände. Det framgick även att kommunen sänkt sina hyreskrav när skolkoncernen hotade att ställa in etableringen.
Fyra år senare har kommunala skolor fått stänga efter att elever bytt till IES och andra koncernskolor.
Sundsvall
Sundsvallgjorde sig nyligen känd för friskolanSkvadern som plockade ut 14 miljoner i retroaktiv skolpeng i vinst. Året efter begärde skolan mer pengar av kommunen.
Här är Engelska skolan den överlägset största grundskolan med omkring 1 100 elever. IES kan nyttja samma system som Skvadern med retroaktiv skolpeng.
– Den kommunala skolan blöder, vi får böta till friskolorna och de kan plocka ut pengar och stoppa i egen ficka, säger Margareta Lindström, ordförande för Sveriges Lärare i Sundsvall, till Vi Lärare.
Sundsvall har fått lägga ner flera kommunala skolor och drastiskt minskat på personalstyrkan.
När IES etablerades beslutade kammarrätten i Sundsvall att hyresavtalet mellan IES och kommunala Skellefteå Industrihus AB skulle vara hemligt.
Sigtuna
I september 2021 var det en nöjd ordförande för kommunstyrelsen, Olov Holst, M, som klippte bandet till nya IES Sigtuna tillsammans med grundaren Barbara Bergström och rektorn Sandy Schäfer.
– Med sina höga förväntningar på såväl elever som lärare passar IES perfekt in i kommunledningens höga ambitioner att Sigtuna kommuns skolor ska vara de bästa i landet. En annan viktig aspekt är att IES etablering i kommunen skapar ytterligare en möjlighet för invånarna själva att välja var barnen ska gå i skolan, sa Olov Holst till Märsta.nu.
Men kommunbudgeten visade att etableringen ledde till platsöverskott på de kommunala skolorna och ”etablering av tillfälliga skollokaler och effektivisering av av organisationen”.
Upplands Väsby
När IES öppnade sin nya skola i Upplands Väsby, 2020, förlorade kommunala Väsbyskolan sex miljoner och fick dra ner på personal, skriver Svenska Dagbladet. Skolan hade 789 elever vårterminen 2020, men bara 691 elever samlades igen på höstterminen. ”Rektorerna har oftast bara personalminskningar att använda som medel för att matcha kostnaderna mot intäkterna”, står det i utbildningsnämndens verksamhetsplan för 2021.
Österåker
I Österåker låg IES högt på M-styrets priolista. Så högt att etableringen enligt flera av opinionspartierna mörkades. En granskning av tankesmedjan Balans visar att kommunen bestäm redan från början att IES skulle få en attraktiv skoltomt. Någon upphandling skedde aldrig och andra koncerner ställde sig frågande till att just IES fick tomten. Nu i augusti invigdes den nyrenoverade jätteskolan. 300 elever från den kommunala skolan sökte sig dit och kommunens chefer för den kommunala skolan har tvingats till åtgärder som sammanslagning av klasser och neddragning av tjänster.
Värmdö
I Värmdö kommun fick IES startbidrag av kommunen. När IES Värmdö öppnade 2021 lämnade hundratals elever de kommunala skolorna som nu går nu med stora underskott. S menar att den borgerliga majoriteten systematiskt prognosticerat fel utifrån behovet av platser.
Stockholm
Stockholm är stor kommun och inte lika sårbar för stora koncerners etableringar som mindre kommuner. Här finns också flera IES-skolor. Men även här har koncernen gett konsekvenser för de kommunala skolorna. I Midsommarkransen har IES Liljeholmen nyss fått flytta in i en 10 000 kvadratmeter stor och fem våningar hög nybyggd lokal med två idrottshallar och stor skolgård.
I januari 2022 kunde Dagens ETC avslöja att IES fått en fördelaktig deal av den då blågröna majoriteten när skolan skulle byggas. De fick ett specialtillstånd där de är ekonomiskt helgarderade mot lag- och regeländringar gällande friskolor och skolpeng. Samma deal fick de även i Gubbängen. Båda affärerna var hemligstämplade.
Staffanstorp
Hösten 2022 Öppnade IES i Staffanstorp. Hundratals elever från de andra skolorna i kommunen sökte sig då dit. Kortaste strået drog den kommunala skolan Balderskolan som förlorade 100 elever till IES och fick två miljoner i underskott, enligt Sydsvenskan. Skolan har fått snåla in på vikarier, läromedel och tjänster. En verksamhet som kallas Vita villan för barn med behov av särskilt stöd har fått lägga ner helt.