Rekordhöga hyror, skenande matpriser och löner som stagnerat. Många har det kämpigt. Svaret från landets medier? Släppa fram landets mest förnumstiga privatekonomer som med en imponerande tondövhet tipsar oss dumma fattiglappar om att hitta älgstekar i frysen, skippa skidresan till Val Thorens och – i absolut värsta fall – sälja fritidshuset.
Blev det ett fattigare påsklov än väntat? Nej, för nyhetsbyrån TT bjöd på spartips inför storhelgen och uppmanande till en djupdykning i frysfacken. ”Så det är dags för en frystömning. Att hitta hjortron, löjrom, kanske en älgstek som ligger fryst” var måltidsforskaren Richard Tellströms råd för att slippa festfiasko.
Lev utan det blanka och sexiga
Krönikören och poddaren Anna Björklund berättar på SVT Nyheter om alla hälsofördelar med inflationen. Hon pekar på att svåra tider tidigare lett till ökad folkhälsa och en större förståelse för andra människors problem. Trots att hon själv nu råkar ha ärvt en lägenhet på Östermalm. ”Det är inte tak över huvudet som försvinner först. Utan det är snarare det nya, blanka och sexiga som försvinner först och det är lite mysigt”, säger hon.
Skippa skidresan till Val Thorens
Studentfirandet kan bli en riktigt dyr historia. GP Konsument tar hjälp av studenten Nellie som resonerar kring hur hon fått ned kostnaderna. Hon tipsar om att hålla studentmottagningen hemma: ”Det kostar ju också, med mat, tårta, alkohol och dekorationer. Mina föräldrar står för den större delen. Mamma pratar om catering eller plockmat”. Hon tipsar också om att du inte behöver hänga med på skolresa till skidorten Val Thorens för 10 000 kronor utan i stället kan åka på en egen resa.
Sälj fritidshuset
Nordeas privatekonom Ingela Gabrielsson berättar vad man kan göra om det verkligen blir krisigt och du redan har provat att ”städa i din ekonomi”. ”Jag tror att många är på väg mot gränsen där man måste börja med de lite större sakerna nu. Man kanske måste flytta till en mindre bostad, göra sig av med bilen eller sälja fritidshuset”, säger hon till Dagens Nyheter.
Skicka hem hantverkarna
När familjen Thyr skulle bygga sitt drömhus gjorde inflationen att det blev en miljon kronor dyrare än vad de hade räknat med. Hantverkarna kostade 10 000 kronor om dagen. Familjen tipsar på SVT Nyheter om att ”göra det sista fixet själva”. Hantverkarna är ändå lite slarviga tycker Stefan Thyr: ”Hantverkarna kan lätt göra lite slarvfel. Stöta i väggen med en målarburk eller glömma kvar lite fog på kaklet”.
Ta av pengarna på sparkontot
I M-magasin tipsar sparekonomen Shoka Åhrman om att den äldre befolkningen inte behöver klara sig på en låg pension utan ”kanske sitter på en väldigt lågt belånad bostad och har ganska mycket pengar som står på ett sparkonto.” Vidare konstaterar M-magasin att många äldre bor i väldigt stora hus och faktiskt kan hyra ut en del av bostaden för att dryga ut pensionen.
Köp inte nya kläder till varje fest
Inflation behöver inte innebära att studentlivet blir fattigt. SVT tar hjälp av juridikstudenten Annifrid Huhtala som gillar att ”spara små summor oftare”. ”Jag var så trött på att inte veta var pengarna gick varje månad, en utelunch här, en kaffe där och nya kläder till varje fest”, säger hon.
Gör inte bostadskarriär – just nu
Rebecca och Fredrik Ritter köpte sitt nyproducerade hus några timmar innan kriget bröt ut i Ukraina. Prisraset ledde till att de fick problem med att sälja sin gamla villa. ”Någon gång skulle ju krisen komma, det har man tänkt i flera år. Att den skulle komma just nu, det var ju typiskt”, säger Fredrik Ritter, till SVT Nyheter. De hade hoppats på att sälja huset dyrare än de köpte det. Américo Fernández, privatekonom på SEB, tipsar om att inte försöka göra bostadskarriär just nu utan att i stället ”köpa efter behov”.
Välj mysigt i stället för pizza
”Superspararen” på Instagram Madelen Larsson, som köpte hus med sin make Erik, tipsar på SVT Nyheter om hur du även i svåra tider kan nå dina drömmar. ”Är det värt en kaffe på stan eller vill jag ha min dröm? Det har varit fullt fokus på drömmen och allt det andra som småköp, det har jag helt kunnat avstå. Sedan så unnar vi oss också, men då gör vi det medvetet. Vi köper inte en pizza bara för att, utan då har vi valt en specifik restaurang som är mysig och så”, säger hon.