Moderaternas öppna brev till Stockholms läns landstings anställda, där de uppmanades att inte rösta rött i nästa val, har nagelfarits som det övertramp det är. Dagens ETC:s granskning av brevet visar att det innehåller två grova faktafel.
Moderaterna i Stockholms läns landsting påstår i ett brev att ett regeringsskifte skulle göra att 115 miljoner kronor försvinner ur landstingets ekonomi och att 500 jobb därmed riskeras.
Brevet, skrivet av M:s valledare i landstinget, Kristoffer Tamsons, har snurrat runt i de flesta medier utan att någon undersökt om siffrorna faktiskt stämmer.
När ETC tittar på de beräkningar som ligger till grund för påståendet ser vi att det bygger på minst två felaktiga antaganden.
För det första: Moderaterna menar att landstinget kommer att åka på en ekonomisk chock eftersom arbetsgivaravgiften för unga anställda under 26 kommer att höjas till samma nivå som för alla andra anställda. Det kommer att innebära merkostnader, säger man. Och det skulle stämma om socialdemokraterna inte hade lovat att täcka upp för inkomstbortfallet med statliga pengar.
Men även om vi köper landstingsmoderaternas sätt att räkna blir merkostnaderna inte så stora som de tänker sig. Anledningen är att Tamsons har räknat med avgiftsreduktioner som inte finns. Moderaterna har räknat på att alla anställda under 23 år har en arbetsgivaravgift på cirka tio procent. Men det stämmer inte. Den siffran kommer ur budgetpropositionen och är ännu inte beslutad om. (Se faktarutan.)
En glädjekalkyl eller önsketänkande från Tamsons.
Faktum är att landstinget betalade under förra året 15,49 procent i arbetsgivaravgifter för dessa unga, precis som för andra unga under 26. Eftersom moderaterna påstår att 40 procent av de unga anställda är under 23 år, rör det sig om en felräkning på mer än 10 miljoner kronor i reda pengar.
För det andra: Kristoffer Tamsons påstår att 500 jobb är hotade när arbetsgivaravgiften likställs för alla åldrar. Även här utgår han från att den lägre arbetsgivaravgiften för den som är under 23 redan är införd.
Moderaternas resonemang bygger på att antalet landstingsanställda under 23 år är 1 460 personer. Räknat på en genomsnittslön på 17 402 kronor skulle höjningen av arbetsgivaravgiften – från dagens nivå – inte motsvara 500 tjänster utan drygt 380.
Det är också mycket för staten att kompensera.
I alla fall om man inte räknar med de tjänster som blir tillgängliga när andra anställda försvinner i pension.
Och om man inte ställer den fråga som Moderaterna bekvämt nog låtit bli att svara på: vad tänker de själva göra med alla unga anställda efter 26-årsdagen, då de inte rabatteras av staten?