Enligt nyhetssajten Breakits uppskattning drog Google in runt 9 miljarder kronor från annonsförsäljning i Sverige under 2017, vilket innebär att sökjätten lagt beslag på nästan en fjärdedel av hela den svenska annonsmarknaden. I Google Sweden AB:s årsredovisning från i fjol noteras samtidigt en skatt på ynka 13,5 miljoner kronor – runt 0,1 procent av omsättningen.
Exakt hur mycket pengar Google drar in i Sverige är omöjligt att säga eftersom alla fakturor går via Irland, trots att hela affärskedjan av annonsörer, distributörer och kunder sker i Sverige.
En holländsk macka
Upplägget är känt som en ”Double Irish” och ”Dutch Sandwich” och går ut på att Google-koncernen (liksom andra stora techjättar som Apple och Facebook) flyttar över royaltyintäkter från ett irländskt dotterföretag till ett skalbolag i Nederländerna, som helt saknar anställda. Därifrån skickas pengarna till ett brevlådeföretag på Bermuda där skatten i praktiken är noll.
I ett uttalande försvarar sig Google:
”Vi betalar alla skatter som krävs och följer lagarna i varje land vi opererar i över hela världen”.
Ny EU-skatt stoppades av Sverige
Efter påtryckningar från EU och USA beslutade Irland att fasa ut arrangemanget redan för fem år sedan. Trots det visar de senaste dokumenten att Googles pengaflöde till paradisön ökat med ytterligare fyra miljarder euro 2017 jämfört med föregående år. Det dröjer också till 2020 innan upplägget blir olagligt.
Parallellt har flera EU-länder förslagit att digitala företag borde beskattas utifrån sin omsättning snarare än där de redovisar vinst, just för att komma åt it-giganternas skatteflykt. I december stoppades dock förslaget slutligen av Sverige tillsammans med Danmark, Finland och Irland.
Enligt finansminister Magdalena Andersson (S) skulle en digitalskatt inte vara gynnsamt för ett litet exportberoende land som Sverige. Regeringens ståndpunkt har istället varit att problemen med it-jättarnas skatteflykt får lösas på global nivå inom OECD. Samtidigt har Löfven-regeringen satsat på att blidka it-företagen genom bl.a. sänkta energiskatter och förmånliga regler för personaloptioner inom startups.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.