Det har varit lite av vilda västern på internet.
Enligt Agnes Hammarstrand, advokat inom integritet och IT/tech, kan lagarna ses som ett försök att reglera en marknad som hittills varit väldigt oreglerad.
– Det har varit lite av vilda västern på internet. Techjättarna har mer eller mindre fått agera ganska ostört och på olika sätt begränsat konkurrensen till nackdel för såväl konsumenter som mindre företag, säger Agnes Hammarstrand.
Jättarna kallas grindvakter
Marknadslagen DMA riktar sig särskilt till de allra största nätjättarna för att tvinga dessa att ge rättvisa villkor till andra företag och säkerställa att användare får större valfrihet. Lagen berör i princip endast ett tiotal storföretag, såsom Amazon, Google och Apple, som EU-kommissionen betecknat som grindvakter.
– DMA handlar om att skapa en mer rättvis spelplan. Som det är nu har storföretagen kunnat göra det väldigt svårt för små företag, säger Agnes Hammarstrand.
Ett problem som nuvarande konkurrenslagar inte kunnat råda bot på, menar Märta Iversen Ohlsson, jurist på Konkurrensverket.
– Lagen som nu träder i kraft är ett sätt att mer proaktivt ta hand om de konkurrensproblem som finns på den digitala marknaden. Den tekniska och digitala utvecklingen har ju gått väldigt fort och det här är ett försök att få kontroll, säger Märta Iversen Ohlsson.
Ta ansvar för innehållet
Tjänstelagen DSA handlar i sin tur bland annat om att tvinga företag som är mellanhänder att ta större ansvar för det innehåll som postas på deras tjänster, något Agnes Hammarstrand menar kommer beröra även mellanstora aktörer.
– Det skulle kunna gälla företag som Blocket, Tradera eller Zalando. I och med DSA läggs mer ansvar på dessa aktörer att kontrollera vad som sprids eller säljs via deras tjänster. Det kan gälla allt från extrema fall av olagligt innehåll till att säkerställa att det finns grundläggande företagsuppgifter till alla inblandade aktörer.
”Positiv utveckling”
Agnes Hammarstrand tror att de nya lagarna kommer att ha positiva effekter på både kort och lång sikt.
– På sikt kommer det att skapa ett bredare, mer rättvist utbud av tjänster. Redan nu kan man som privatperson också se effekter i sitt dagliga digitala användande. Techjättarna får inte låsa in användare i deras tjänster, utan det ska till exempel gå att ha Messenger utan att för den delen behöva ha ett Facebook-konto. Jag ser det som en väldigt positiv utveckling.
Att lagarna skulle få konsekvenser i form av att techbolagen väljer att släcka tjänster inom EU menar Agnes Hammarstrand inte är särskilt troligt.
– Det är klart, de hotar ju alltid med det när det är tal om inskränkningar på deras makt, men jag tror faktiskt inte det.