Vi ringde upp två personer med lite olika infallsvinklar på ekonomi, företag och fördelning av resurser. En av dem är Sandro Scocco, chefsekonom på den fackligt knutna tankesmedjan Arena Idé. Han ser stora problem med börsen.
– Att det finns enorma problem här, det tror att de flesta kan hålla med om. Framför allt börsens destabiliserande effekt på ekonomin. Vi hade finanskrisen 08–09 som gav enorma kostnader för samhället vilket berodde på den instabilitet som man byggt in i systemet, säger han.
Kortsiktigt perspektiv
Att börskurser svänger – aktiernas så kallade volatilitet – och att företagen sneglar allt för mycket kursen har inte gett bra effekter för ekonomin.
– Man håller ner investeringar, kapar i personalkostnader, ökar vinsterna. Det har ju inte strukturellt positiva effekter på bättre produktivitet.
Men det är inte själva börsen som funktion som är problemet, menar Scocco:
– Den traditionella funktionen för börsen är att tillföra kapital till företag. Det är ett sätt för företag som vill expandera att inhämta kapital från kapitalägare för att kunna göra investeringar.
Går det inte att hitta kapital utan börsen?
– Stänger vi börsen så skulle alla företag vara hänvisade till banker, eller så kallade företagsänglar – enskilda rika människor – som skulle leverera kapitalet.
Att stänga börsen löser inte något av de problem som läsaren ser, menar Sandro Scocco. Han jämför med att många är missnöjda med hur bankerna sköter sig, men att svaret inte är att stänga alla banker.
– Jag är lite osäker på vad det skulle förbättra, ärligt talat. Man kanske inte ska ge sig på själva grundfunktionen, utan snarare regleringen av börsen.
Risk för sämre genomlysning
På Handelshögskolan i Stockholm sitter ekonomiforskaren och författaren Sophie Nachemson-Ekwall som specialiserat sig på bolagsstyrning och ägande av företag. Hon ser börsens hårda krav på redovisning och transparens som en stor fördel.
– Konsekvenserna av att stänga börsen skulle vara att det blir en sämre genomlysning av bolagen, säger hon.
Ett sätt att öka legitimiteten för börsen är att låta anställda få mer inflytande genom att de får äga en del av aktierna, vilket är vanligare utomlands men finns i exempelvis Handelsbanken i Sverige. Där får de anställda del av både vinst och inflytande genom en personalägd stiftelse.
Utan börsen skulle företag kunna använda sig av crowdfunding, riskkapital eller investerinsgfonder. Men det finns baksidor med det, menar Sophie Nachemson-Ekwall.
– Det blir inte lika transparent. I stora företag får privatpersoner sällan vara med och investera. Dessutom saknas genomlysning och privata aktieägare kan lätt misshandlas, säger hon.
Hon påpekar också att ett problem med börsen är att det finns många dåliga ägare till bolagen där, men de blir inte bättre utanför börsen och efterlyser i stället för att stänga börsen mindre fokus på aktieägarna och mer på hållbarhet, miljömässigt, socialt och även finansiell hållbarhet.