– Vad har vi för förväntningar på vad ett boende ska vara? När förväntar sig en 19-åring att kunna flytta hemifrån? Den förväntning som jag skriver utifrån, är helt enkelt att när man är vuxen ska man ha en bostad. Jag tror att det är viktigt att vi pratar om just förväntningarna på bostadsmarknaden, säger Fredrik B Nilsson när vi har slagit oss ner på ett fik.
Det var också här på Mariatorget som den långa historien om Fredrik B Nilssons ofrivilliga bostadskarriär startade, i slutet av 1970-talet när en ensamstående mamma fick ett hyreskontrakt i närheten. Många år senare, och efter många byten, hade lägenheten förvandlats till en fyra i Aspudden där Fredrik B Nilsson flyttade in.
– Jag har hyrt svart, jag har haft med bostadsmaffia att göra. Jag har bott i de flesta bostadsformer som finns. Jag kom inte till Stockholm för att göra bostadskarriär, men så blev det, säger Fredrik B Nilsson.
Ombildning väckte tankar
En ombildning av en kommunalt ägd hyresrätt till en privatägd bostadsrätt fick honom att börja fundera på vad det är vi alla deltar i. Alla som bor i stora städer har olika villkor och befinner sig på olika ställen i bostadshierarkin, men måste alltid förhålla sig till bostadskrisen.
– Jag ser mig själv som en solidarisk person, som har trott på kollektivet och engagerat mig i behjärtansvärda frågor. Men så har jag varit med och ombildat en av våra kollektivt ägda bostäder, jag var med och drev igenom det. Ska det behöva vara så, att man känner sig tvingad att göra det? Eller är det jag som är girig och har roffat åt mig? Och ska samhället i så fall ge mig den möjligheten?
– Jag började skriva ner mina flyttar. Jag kom fram till att jag flyttat 22 gånger mellan bostäder där jag bott längre än ett halvår. När jag började skriva ner minnen från det, när vi skulle sälja den ombildade lägenheten, så kom idén till boken.
Han skrev ett brev till Hans Lind, professor emeritus i fastighetsekonomi och flitigt förekommande i bostadsdebatten, som nyligen gått i pension från sin tjänst på Tekniska högskolan i Stockholm. Bara timmar senare fick han svar och processen var igång.
– Vi känner inte varandra sedan innan. Jag valde att kontakta den person som jag tycker har haft de sundaste åsikterna i media, som vågar säga vad han vill. Och som inte är bunden till något, säger Fredrik B Nilsson.
Komplex fråga
Under ett års tid har de diskuterat frågor om varför det uppstår en svart hyresmarknad, ombildningar, vad som händer om bostadskraschen kommer och varför det inte byggs tillräckligt. Diskussionerna har förvandlats till kapitel i boken, uppbyggda som ett samtal med frågor och svar. Det är informativt och underhållande.
Men de är inte överens om allt. Fredrik B Nilsson är, som han beskriver det själv, en lekman och Hans Lind en respekterad professor. Boken är upplagd därefter, med en del som handlar om Fredrik B Nilssons personliga erfarenheter med hänvisningar till samtalet de båda emellan. Små poetiska stycken binder ihop.
– Det här är en otroligt komplex fråga, och Hans berättar ganska avskalat och rakt vad han vet och vad han anser, utan så mycket värderingar. Det tycker jag behövs.
Det har också blivit ett av huvudsyftena med boken, att visa hur komplex frågan om bostadskrisen är.
– Man måste hålla många bollar i luften för att kunna förstå bostadsmarknaden. Man kan inte komma med en vänster- eller högerpolitik för att lösa allt. Man kan inte sänka en skatt, eller höja en avgift, eller avskeda en minister för att ändra det här. Det här är en fråga där man måste göra flera saker samtidigt och se helheten. Hans kan slänga upp de här bollarna som är så svåra att förstå, sedan är det upp till oss i samhället att fånga dem.
Verktyg inför valåret
– Jag tänker på dem som är runt 35 år i dag. De senaste 20 åren, sedan de var 15 år och satt hemma och åt Skogaholmslimpa och drack O’boy, så har bostadspriserna ständigt ökat. Under hela deras vuxna liv har de sett hur det har blivit svårare och svårare att ta sig in på bostadsmarknaden och priser som stiger. För att kunna visa på den här historiken så ville jag ge min personliga berättelse i boken, för att kunna klä historien om den här sjuka prisuppgången runt den.
Fredrik B Nilsson vill också att vi ska blicka framåt, och ställa frågan – till oss själva och politikerna – hur situationen ska lösas.
– I våra långa samtal finns det många punkter där andra kan ta vid. Jag har velat ge ett aktuellt verktyg inför valåret, kanske kan boken läsas och diskuteras i bokklubbar runt om i landet?
Folkbildningsdrömmen verkar gå i uppfyllelse. ”Att förstå bostadsmarknaden – genom historien om den ofrivillige bostadskarriäristen”, som den fullständiga titeln lyder har, trots att den ännu inte nått bokhandeln, redan köpts in som kurslitteratur till en mäklarutbildning.