Bränslebristen beror på att det är strejk på TotalEnergies och Esso-ExxonMobils oljeraffinaderier. Arbetarna kräver bättre villkor: högre löner, framför allt. De hävdar den rätten på två grunder: levnadsomkostnaderna som skenar – samtidigt som bolagen de arbetar för gör storvinster. Det är dyrare än någonsin att tanka bilen.
– Det här är galenskap, jag har köat i 45 minuter och får inte ens fylla tanken till hälften. Hela familjen är beroende av bilen, barnens skolor, för att handla mat, att ta sig till jobbet, säger Lina Fouquet som precis nått fram till pumpen för sin ranson av diesel.
Det är framför allt Frankrikes mest stridbara fackförbund CGT som organiserar strejken. Förbundet anses stå längre till vänster än CFDT som är mer reformistiska och exempelvis har accepterat den deal med extra utbetalningar som TotalEnergie erbjudit dem. Oljebolaget å sin sida har gått ut med en kommuniké som spridits ihärdigt på sociala medier där de hävdar att arbetarna hos dem efter en överenskommelse tjänar 5 000 euro i månaden, cirka 50 000 kronor.
50 miljarder till aktieägarna
CGT menar att det är ihopsnickrade siffror. Att arbetarnas nettolön är mellan 25 000 kronor och 30 000 efter 20 års arbetade, att resten är bonus eller övertidsersättning. Fackförbundet kräver en tioprocentig lönehöjning för att anpassa sig till inflationen – och det faktum oljebolagen gör stora vinster. TotalEnergie har precis delat ut ungefär 50 miljarder kronor i aktieutdelning och gjort extra utbetalningar till investerare.
Förhandlingarna med CGT misslyckades eftersom de enbart accepterar förhandling med den tioprocentiga lönehöjningen som utgångspunkt. Myndigheterna har tömt bensinlager för krissituationer – strejken har minskat de totala leveranserna från oljeraffinaderierna med 60 procent. Men nu höjer regeringen tonen och säger att det kan bli aktuellt att göra det obligatoriskt för arbetarna att arbeta eftersom oljeraffinaderierna kan anses vara samhällsviktiga.
– Staten bör inte lägga sig i förhandlingar mellan arbetsgivare och fackförbund men däremot om fransmännens basala behov. Om de inte kommer överens inom 24 till 48 timmar har vi inget annat val än att agera, sade premiärminister Élisabeth Borne efter ett extrainsatt möte för att diskutera krisen.
Kaos i bensinkön
Vid bensinstationen där Lina Fouquet nyss tankade tutar bilarna och en man skriker förolämpningar till en kvinna han tycker tar för lång tid på sig. Vid en annan bensinstation i sydöstra Frankrike ska en man ha blivit knivhuggen efter att ha slunkit före i bensinkön.
– Allt vi kräver är att arbetsgivaren anpassar sig till inflationen och tar oss arbetare med i beräkningen för ett företag som nyss kammat hem 20 miljarder i vinst, säger Fabien Cros vid CGT TotalEnergie till tidningen Le Monde.
Andra fackförbund inom bolagen väljer att inte strejka eftersom löneförhandlingar ska påbörjas.