Nu har fokus äntligen riktats mot ett av Emmanuel Macrons favoritområden: Startups, teknologi och, naturligtvis, AI – artificiell intelligens, som snabbt blivit en av vår tids mest avgörande frågor.
Paris står i veckan värd för AI-toppmötet Summit for action on AI. De som följer den franske presidenten på sociala medier fick på måndagen en rejäl överraskning när han postade en video där han själv agerade discokung, rappare och hårinfluencer... Ja, en mängd AI-genererade videoklipp, svåra att låta bli att fnissa åt. Och skrattar (stelt) gör även Emmanuel Macron i videon, men han blir snart allvarlig och talar om vilka stora framsteg AI kan innebära för områden som sjukvård och utbildning.
Vill matcha USA
I en tv-intervju på måndagskvällen meddelade han att Frankrike nu satsar stort på investeringar i AI-infrastruktur, inklusive datacenter: 109 miljarder euro, motsvarande 1 200 miljarder kronor i ett första steg. En satsning lika stor som den USA gör för Stargate, i förhållande till Frankrikes betydligt mindre storlek, menade Emmanuel Macron.
I USA:s fall handlar det om en investering på över 5 000 miljarder kronor som nyligen tillkännagavs av OpenAI, ett teknikföretag specialiserat på artificiell intelligens, tillsammans med SoftBank, ett japanskt investeringsföretag, Oracle, ett globalt mjukvaruföretag, och MGX, som fokuserar på avancerade material och teknologi, som alla satsar i USA.
AI-modeller energislukare
Skillnaden, menar Emmanuel Macron, är att Stargate-satsningen är beroende av gas och olja, medan Frankrike med sin kärnkraft "har Europas mest fossilfria energiförsörjning" – och träning av AI-modeller kräver enorma mängder energi.
Trots att AI ursprungligen utvecklades i London med Deepmind, har Europa länge förlorat mark till USA – Deepmind köptes till exempel upp av Google och AI-marknaden tycktes till slut helt ha hamnat i händerna på OpenAI och ChatGPT. Men så kom Kina in i bilden med sin Deepseek, en AI-modell som fungerar ungefär som OpenAI:s, men med den skillnaden att den är "open source", vilket innebär att alla med rätt kunskap kan granska koden och förstå hur den är uppbyggd.
OpenAI, Google och Anthropic bygger sina modeller på slutna, hemliga system.
Deepseek är också utvecklad med optimeringar som gör att modellen är betydligt mer energieffektiv än GPT-3 och GPT-4 (OpenAI).
Snabbare än Deepseek?
I och med Deepseeks skräll i januari tycktes kapplöpningen stå mellan USA och Kina. Kinas omfattande censur och rädslan för kinesiska statens datainsamling har dock fått många i väst att sky Deepseek. Men USA under en president som knutit techjättarna till sig, samtidigt som han dekret för dekret tar kliv mot ett auktoritärt styra, oroar också.
För bara några dagar sedan lanserade den franska, Nvidia-backade startupen Mistral AI en ny AI-chatbot – Le Chat – som de hävdar drivs av världens snabbaste AI-motor och kan svara med mer än 1 000 ord per sekund.
En av grundarna, Arthur Mensch, påstod i en intervju med den franska dagstidningen Le Figaro att de för närvarande lyckas träna sina AI-modeller snabbare än Deepseek och minst lika energieffektivt.
Uppmaningen till EU
Emmanuel Macron var uppspelt under intervjun inför de två dagar långa toppmötet Summit for action on AI i Paris. Men han uttryckte också oro över att Europa riskerar att enbart bli en konsument av AI och därmed förlora sin förmåga att påverka teknikens framtida utveckling, som till stor del styrs av USA och Kina. Ambitionen är att övertyga resten av Europa att Frankrike med sin kärnkraft och innovation likt Mistral kan göra den gamla kontinenten till en medspelere.
Flera stora aktörer som franska nyhetsbyrån AFP har knutit avtal om informationsdelning med Mistral.
Hur framgångsrik AI-assistenten blir beror på flera faktorer, inte minst vilka överraskningar de kommande veckorna bjuder på.