I sociala medier finns det gott om fler arga kommentarer.
”Suzanne Axell, hon på bilden, har alltså byggt upp ett förtroende i vårdfrågor genom att i 18 år vara programledare för Fråga Doktorn i SVT. Kry vet precis vad de gör medan jag tycker hon säljer ut sig”, skriver Christer på Twitter.
”Det är lite kräk i munnen på det”, skriver Joakim.
Började med webb-tv
Suzanne Axell lämnade ”Fråga doktorn” för två år sedan. Då hade hon lett programmet under 36 säsonger och 617 program och är för evigt förknippad med det populära programmet som sänds i SVT på måndagar. I sin egen bok ”Livet efter 60”, som kom förra året, skriver hon att en anledning till att hon lämnande SVT var dåliga chefer: ”De slickar uppåt och sparkar nedåt.”
Suzanne Axell inledde sitt samarbete med nätläkarbolaget Kry redan förra året som programledare för webbsända Doktorn svarar, där Krys läkare svarar på frågor om pollenallergi, magbesvär, mens och ångest.
Men det är först nu som samarbetet har blivit känt för den breda allmänheten genom den landsomfattande reklamkampanjen där Suzanne Axell frontar med sitt ansikte och budskapet ”På min vårdcentral jobbar erfarna läkare som har tid för mig när jag är sjuk” – och en uppmaning att lista sig på en av Krys vårdcentraler.
I en text på Krys egen sajt svarar Suzanne Axell att hon själv valt att lista sig hos Kry för att ha en fast läkarkontakt: ”Det är väldigt skönt att inte behöva upprepa sin historia vid varje besök.”
Dyrt för regionerna
Kry har kritiserats för att dränera den offentliga vården på pengar genom att framför allt rikta sig till patienter med lätta åkommor samtidigt som patienter med större behov, äldre och de med kronisk sjukdom blir kvar hos de vanliga vårdcentralerna. Regionerna måste betala nätläkarbolagen en fast avgift för varje patient som de tar emot oavsett hur komplicerad sjukdomsbild de har.
Det har blivit en dyr kostnad för regionerna. Förra året var kostnaden uppe i en miljard kronor. Det har nu fått det nya rödgröna styret i Stockholmsregionen, en av de regioner som betalat allra mest till nätläkarbolagen, att göra om ersättningen. Från och med 1 maj försvinner den ersättning som till exempel Kry fått för att emot patienter digitalt från andra vårdcentraler.
– Nätläkarbolagen tar väldigt mycket pengar och gör sjukvård av sådant som inte är sjukvård, säger Jonas Lindberg (V), oppositionsregionråd, till Dagens ETC.
”SVT har inga synpunkter”
Dagens ETC har sökt Suzanne Axell för en kommentar om samarbetet med Kry. SVT kommenterar Fråga doktorn-profilens reklamkampanj för nätläkarbolaget så här:
– Suzanne Axell har slutat på SVT och arbetar som frilansare. Kampanjen är inte kopplad till SVT eller något av våra program och därför har SVT inga synpunkter på den, säger Catarina Wilson, kommunikationsansvarig på SVT.