BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Den franska vänsterkandidaten Jean-Luc Mélenchon, som den senaste tiden gått starkt framåt i opinionen, har ett radikalt ekonomiskt program med förslag på en gräns för hur mycket toppchefer får tjäna och högre skatt på förmögenhet.
Men ett förslag sticker ut. Jean-Luc Mélenchon vill ha 100 procent i skatt på inkomster över 33 000 euro i månaden, vilket motsvarar drygt 316 000 kronor. Men förslaget sågas av ekonomer.
– Det är helt orealistiskt. Ett väldigt konstigt förslag som jag inte alls förstår, säger Torbjörn Hållö som är skatteexpert på LO-ekonomerna.
Han menar att så hög beskattning på löneinkomster knappast kommer att få önskad effekt, om målet med skatten är att minska klyftorna i samhället.
– Det är de höga kapitalinkomsterna, arv, avkastning på förmögenheter och fastigheter, de är drivkrafter bakom den ökande ojämlikheten, säger han.
”Svårt ligga för högt”
Efter andra världskriget har många västländer haft höga marginalskatter, det vill säga skatter på de högsta inkomsterna. Ibland har de legat på nivåer nära åttioprocentsstrecket. I Sverige är marginalskatten i dag lägre än den varit historiskt, men tillhör ändå de högsta i världen på runt 60 procent.
I dagens globaliserade värld är det svårt att ligga för högt, menar Torbjörn Hållö.
– Man kan inte ha en skatt som så tydligt avviker från andra länders nivå. I ett läge där människor rör sig fritt mellan länder, framför allt höginkomsttagare, så skulle det nog vara svårt att komma undan med ett sådant system.
Inga extra inkomster
Inte heller nationalekonomen Stefan de Vylder tror att en hundraprocentig skatt skulle ge staten några extra inkomster.
– Jag vet inget land som har provat det här tidigare, men resultatet skulle förmodligen inte bli att staten får in mer pengar. De som hamnar i det här skiktet skulle antagligen kunna växla in sina löner i andra typer av inkomster, till exempel aktier.
Dessutom har han en principiell invändning mot högre skatt på arbete och menar att vänstern borde arbeta för att höja skatten på tillgångar istället.
– De bästa skatterna är de som inte har starka negativa effekter på folks beteende. Fastighetsskatter och arvskatter betalas för att de är svåra att slippa undan. Skatt på arbete skapar incitamentsproblem, man kan inte höja skatten på arbete hur mycket som helst utan att arbetsutbudet minskar, eller att trixandet ökar – eller båda delarna, säger Stefan de Vylder.
Rika flyr landet
Detta verkar redan har blivit fallet i Frankrike, som redan har höga marginalskatter. Enligt CNN har mer än 20 000 miljonärer lämnat Frankrike de senaste två åren. Men Jean-Luc Mélenchon tar flytten med ro.
– Jag tror på en gräns för ackumulerad rikedom. Om det är någon som vill flytta utomlands så, ja, adjö då, sa Jean-Luc Mélenchon tidigare i år som kommentar till flykten.
Det svenska Vänsterpartiet, som ofta argumenterar för höjda marginalskatter, svarar i dag att de inte har några kommentarer till Jean-Luc Mélenchons förslag. Tidigare har de dock uttalat sig tveksamt till liknande förslag.
Kan skrämma väljare
Om skatteförslaget lockar väljare återstår att se, Jean-Luc Mélenchon ligger nu jämsides med mittenkandidaten Emmanuel Macron och högerextrema Marine Le Pen i opinionen. Men statsvetare som Dagens ETC pratat med tror att de radikala skatteförslagen kan skrämma mittenväljare som i en eventuell andra valomgång då skulle kunna gå högerut, till Marine Le Pen.