BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
I dag ger vanlig näringsverksamhet som till exempel tillverkningsindustrin allt mindre utbyte i form av vinster. För det första finns efterfrågan inte där längre, globalt. Svensk tillverkning – som går mycket på export – har aldrig hämtat sig efter finanskrisen. Faktum är att tillverkningens ökning bröts just där och då och siffrorna efter 2007 har rört sig i sidled. Zenit för svensk tillverkningsindustri var för tio år sedan, helt enkelt.
Två sorters branscher
Den offentliga sektorns produktion av tjänster inledde sin nedgång långt tidigare, tendensen kan spåras tillbaka till slutet av 1970-talet. Från början var det mest nedskärningar i produktionen, men med tiden kom andra inslag där det offentliga skulle börja agera som marknaden och där mer tjänsteproduktion skulle utföras av privata företag. Den utvecklingen kombinerades med en växande tolerans för ocker.
Den nya ekonomins branscher kan delas in i två delar, branscher som tidigare varit i ekonomins utkanter men som lyckats öka sin betydelse och sin förmåga att ta betalt drastiskt, och branscher som inte fanns eller nästan inte fanns tidigare.
Här intill listar vi några av dessa branscher – och hur mycket de omsätter.
Banker
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Sveriges lönsammaste bransch är finansbranschen. Nya lån är det som i dag driver den svenska ekonomin framåt och bubblorna blåses upp i avsaknad av traditionell efterfrågeökning.
Sverige är i dag världens tionde mest skuldsatta ekonomi och de svenska hushållen är världens åttonde mest skuldsatta. Mitt i den lånetsunamin sitter bankerna och tjänar stora pengar. En annan inkomstkälla för bankerna är derivatspelet.
De fyra storbankerna gjorde förra året en vinst på över 80 miljarder kronor.
Parkering
Ursprungligen handlade parkeringskontroll om att hålla ordning i städerna så att det inte blev kaos i trafiken. I dag är det inte längre så. Parkeringsautomater dyker till och med upp på ensliga grusplaner långt ut i skogarna bredvid populära badsjöar.
Q-park, som är det största bolaget i Sverige, omsatte 2015 över en miljard kronor.
Energi
Vad får kunden egentligen när hen betalar sin ”elnätskostnad”? De tre stora bolagen i Sverige. Vattenfall, Eon och Ellevio, har monopol och fick i domstol nyligen rätt att höja elnätskostnaden kraftigt. Vattenfall och Ellevio har de sista två åren höjt elnätskostnaden med uppemot 18 procent.
Vattenfall gjorde 2016 en vinst (innan avskrivningar för förlusterna i det tyska brunkolet) på 21,7 miljarder.
Säkerhet och vård
En annan del av den nya ekonomin är företag som gör saker som den offentliga sektorn tidigare gjorde helt själv eller till största delen. Det här gäller vårdsektorn men också områden som apotek, telefon och postutdelning som nu alla ska ge vinst. En bransch som fullkomligt exploderat är säkerhetsbranschen.
Sveriges största arbetsgivare i världen i dag är inte Ericsson eller Volvo, det är Securitas med 226 000 anställda.
Skolbranschen
Gymnasieskolan har gjorts om till en marknad som betraktar eleverna som kunder. Skolan utformas efter kundens önskningar i första hand och arbetsmarknadens behov i andra hand.
Ett stort bolag i branschen är Kunskapsskolan med en omsättning på över em miljard kronor och med över 1 000 anställda.
Spelbolagen
Utanför Sveriges gränser verkar ett gäng bolag mot den svenska marknaden, som Unibet, Mr Green och Vera & John. Det största spelbolaget i Sverige är statliga Svenska spel.
Sveriges största spelföretag är egentligen Nordea med ett derivatspel som omsätter flera gånger Sveriges BNP, men även traditionella former av spel frodas. Ett av de stora är Postkodlotteriet, ett holländskt företag som 2015 redovisade en intäkt i Sverige på 3,5 miljarder. Av 3,5 miljarder i intäkt var drygt en miljard ”kostnader”, pengar som inte blev vinster eller bidrag till ideell sektor utan användes av företaget.
Försäkringar
En stor del av den nya ekonomin bygger på att fylla tomrummet, eller det påstådda tomrummet efter den offentliga sektorn. Efter avskaffandet av ATP och det gamla pensionssystemet uppstod exempelvis behovet av privata pensionsförsäkringar. Och efter årtionden av nedskärningar i sjukvården finns nu vårdförsäkringar som ska betala (snabbare och bättre) privat vård om du blir sjuk. I branschen finns försäkringsbolag som SPP och, ja, där var vi tillbaka till bankerna igen, banker som SEB.
I dag har 650 000 personer tillgång till en privat vårdförsäkring.