Lönen blir lägre – men även pensionen. Att vara hemma med sjukt barn leder inte bara till mindre pengar i slutet av månaden, utan gör dig också fattigare på sikt. Och det är framför allt kvinnor som är förlorarna.
Flera tusenlappar varje år i minskad pension. Det kan bli resultatet av att vara hemma från jobbet för att ta hand om sjuka barn. Exakt hur mycket lägre pensionen blir beror på inkomsten och hur många vab-dagar man tar ut, men klart är att den som vabbar mest, också förlorar mest.
– Att månadslönen blir lägre när man vabbar märker man ju ganska direkt, men jag tror att det vore bra om fler också blev medvetna om att pensionen påverkas, säger Trifa Chireh, pensionsekonom hos Länsförsäkringar.
Enligt en sammanställning från Länsförsäkringar förlorar den som har en månadslön på 36 000 kronor drygt 100 kronor i pension per vab-dag. För den som är hemma för att vårda barn tolv dagar på ett år, minskar pensionen med 435 kronor i månaden under fem års tid, om man tar ut sin pension från 65 årsålder, och har vabbat tolv dagar om året i sju års tid. Har man fler barn är det dock sannolikt att man har fler år av vab än så, och då påverkas pensionen ännu mer.
– Hur mycket du får i pension beror ju på din lön, och ju mer du vabbar, desto mer påverkas lönen. Men jag tror att kunskapen om hur vabb påverkar pensionen är ganska låg, säger Trifa Chireh.
Kvinnor tar mer än hälften
Eftersom kvinnor tar ut en majoritet av vab-dagarna, är det också deras pension som påveras i högst grad. Enligt Försäkringskassans statistik för 2023 tog kvinnor ut 61,4 procent av alla dagar. Det är något högre än året innan, då 60,9 procent togs ut av kvinnorna.
– En anledning är att kvinnor tjänar mindre än männen generellt, och då tänker man att familjen förlorar minst på om det är mamman som vabbar. Men det betyder ju inte bara att hennes lön blir lägre den månaden, utan att även hennes pension kommer att bli det, säger Trifa Chireh.
Att skillnaden mellan hur mycket vab-dagar som tas ut av män och hur mycket som tas ut av kvinnor har ökat de senaste åren tror Trifa Chireh också har att göra med att fler män vobbar – alltså arbetar hemifrån när barnet är sjukt.
– Efter pandemin blev det vanligare med distansarbete inom tjänstesektorn, där många yrken är mansdominerande, medan man inom många kvinnodominerade yrken inte kan jobba hemifrån. Det har gjort att fler män vobbar, medan kvinnor i högre grad måste ta ut vab-dagar.
Chefer vabbar minst
Statistik från Försäkringskassan visar att det är skillnad mellan yrken och antal vab-dagar. Minst vabbar både kvinnor och män med olika chefsyrken. I snitt tar chefer ut sex vab-dagar per år. Bland de yrken där flest vab-dagar tas ut återfinns barnskötare, restauranganställda och lagerpersonal. Men oavsett yrkesgrupp är mönstret detsamma – andelen kvinnor som vabbar är högre än andelen män som gör det.
– Samtidigt är det också kvinnor som är föräldralediga mest, och oftare går ner i arbetstid under småbarnsåren. Allt det här påverkar kvinnors framtida ekonomi, och dessutom deras karriärmöjligheter, säger Trifa Chireh.
Hon tycker att föräldrar behöver bli bättre på att prata om ekonomi med varandra, och att sätta sig in i hur fördelandet av föräldradagar och vab-dagar påverkar deras inkomst genom livet. Och kommer man fram till att en ska ta störst ansvar för vabbandet bör den också kompenseras.
– Ett månatligt kompensationssparande är ett sätt. Eller om man är gift, att överföra sitt premiepensionssparande till sin partner.