Även antalet jämställda ledningsgrupper slår rekord. Inom åtta branscher går jämställdheten framåt i ledningsrummen och kvinnorna utgör nu 23 procent.
Detta är några av slutsatserna stiftelsen Allbrights nya rapport som för sjunde året i rad presenteras.
– Vi ser jämställdhetssteg på flera fronter. För första gången minskar bolagen på både röda och gula listorna, över de mest ojämställda bolagen, medan bolagen på den gröna listan ökar. Det är en positiv utveckling. Det har kommit många nya jämställda bolag som noterats och vi ser en stor ökning av vd-kvinnor, säger Amanda Lundeteg, vd på Allbright.
Lovande tecken
I styrelserummen för börsbolagen sitter i dag 34 procent kvinnor, vilket endast är en procentenhet högre än i fjol, men enligt Allbright ändå ett lovande tecken på att styrelserna kan uppnå jämställdhet redan 2024. Men fortfarande är bara 8 procent av styrelseordförandena kvinnor.
På det stora hela är det långt kvar innan börsbolagen är jämställda. I åtta av tio bolag är ledningsgrupperna fortfarande mansdominerade och vart fjärde bolag saknar helt kvinnor i sina ledningsgrupper.
– En av fyra vd:ar, samtliga män, ratar alltså kvinnor. Det handlar om 81 bolag. Det är högst anmärkningsvärt för svenskt näringsliv, säger Lundeteg.
Tre olika listor
Allbright delar in de svenska börsbolagen i tre olika listor. Den gröna listan med jämställda bolag når i år en ny toppnivå och går från 39 till 47 bolag, vilket utgör 14 procent av de totala börsbolagen.
Här finns bolag som Humana, Atrium Ljungberg, H&M, Avanza Bank, Wallenstam, Swedbank, ICA, Stora Enso och Academeia. Över hälften av de jämställda bolagen är helt nya på listan.
Amanda Lundeteg är orolig för vad som händer vid en annalkande lågkonjuktur.
– Om vi skulle gå in i en lågkonjunktur och få färre nya bolag på börsen skulle jämställdheten antagligen minska för första gången sedan vi började mäta för sju år sedan. De gamla elefanterna är lite mossiga och kör på i gamla hjulspår.
Röda listan växer
På den gula listan, med bolag som är halvvägs till att bli jämställda, finns 191 bolag, sex av tio börsbolag. Och den röda listan, med bolag utan en endaste kvinna i ledningen ökar alltså i antal till 81 stycken i år.
12 av bolagen delar sistaplatsen på listan, och saknar kvinnor helt i såväl ledning som styrelse. Bland dem finns Eniro, Radisson Hospitality, Africa Oil och Tradedoubler.
– Flera bolag på röda listan avnoteras varje år. Och flera jämställda bolag går bättre. Det finns massor av forskning på att det lönar sig ekonomiskt med jämställdhet. Det ger positiva effekter. Och det har också stor effekt på arbetsplatskulturen, säger Amanda Lundeteg.