Den 1 oktober skärptes lagen för att hyra ut sin lägenhet i andra hand. Numera har den som hyr ut sin hyresrätt bara rätt att ta ut maximalt 15 procents extra påslag på hyran, om lägen-heten är möblerad. Den som tar ut högre hyra än så riskerar att förlora sitt hyreskontrakt och i värsta fall att dömas till fängelse.
Men lagändringen har inte märkts av särskilt mycket ännu.
I Stockholm har anmälningarna om för höga hyror ökat med ungefär 57 procent sedan lagändringen i oktober. Från 51 till 80 ärenden, visar en kartläggning som Ekot har gjort.
Skarpare lagstiftning
I Göteborg har ingen ökning märkts av, där har ärendena legat runt 30 stycken och i Malmö har man fått in 8 anmälningar sedan oktober.
– Det har varit en ökning, men vi har ingen möjlighet att svara på om den beror på lagskärpningen eller den uppmärksamhet som media har gett frågan. Vi har inte uppmärksammat att ”oj, nu händer det något”, säger Johan Rosén, chef på hyres- och arrendenämnden i Stockholm.
Reglerna har blivit tydligare efter lagskärpningen, men det är svårt att säga hur den påverkar människors agerande i praktiken, tycker Johan Rosén.
– Lagstiftningen har ju blivit betydligt skarpare och tydligare om vad som gäller. Och det kommer väl sannolikt att underlätta om man vill driva de här frågorna, men sedan återstår det att se hur många som faktiskt vill driva dem.
Inga fängelsedomar
Ännu har inga fall lett till fängelsedomar, vad Johan Rosén vet.
– Hyres- och arrendenämnden kommer ju inte att döma någon till fängelse, och jag känner inte till några sådana fall heller. Men det tar en stund innan ärenden avgörs. Vi arbetar fortfarande med fall från innan lagskärpningen, säger han.
Samtidigt är det sannolikt att många som hyr i andra hand fortfarande inte vågar anmäla oskäliga hyror av rädsla för att förlora sitt boende.
– Det är väl sannolikt att det är ett ganska stort mörkertal. Vi har ingen övervakningen av hyresmarknaden, så det är svårt för mig att ha någon uppfattning om det, säger Johan Rosén.