– Kläder är ju ett stort miljöproblem i flera dimensioner. Vi utnyttjar och exploaterar människor och miljön i fattiga länder. Jag tänker ofta på den här förnyelsenormen – varför man alltid är sugen på något nytt. Det problematiska är ju att modeindustrin dikterar villkoren för hur vi ska se ut för att känna oss fina.
I genomsnitt används varje plagg i Sverige sex till sju gånger. Samtidigt köps i genomsnitt ett nyproducerat plagg i veckan, enligt Sara Olsson.
– Säg att du köper underkläder som är miljömärkta och schysst producerade, och så använder du dem inte för att de är obekväma. Då är det ju bättre att köpa det som du faktiskt kommer att använda.
Vad är en hållbar garderob?
– Det är att handla medvetet, att använda det man har och att leta andra hand i första hand. Att laga, vårda och reparera. Ge shoppandet lite mer tid. Kanske känner du inte alls att du behöver det där plagget som du inte hittade i första second hand-butiken. Och det är ju det som är hållbart mode – slow fashion. Sakta ned ditt handlande och ge rum för eftertanke.
Att handla second hand kan ju innebära att man köper något för stort som man tänker att man ska fixa till – sen blir kläderna hängandes i garderoben. Hur ska man tänka?
– De flesta känner nog någon som har en symaskin. Eller så kan man stödja de sömmerskor som finns och lämna in kläderna. Det behöver inte vara så himla dyrt att byta ut en dragkedja eller få insytt i midjan. Det är ju också en del av att stötta det cirkulära genom att reparera kläder.
Ett annat sätt är att är att inte hoppa på varje trend.
– Det senaste just nu är wrapjeansmodellen, med en sned dragkedja. Det är lite lustigt eftersom det började som ett återbruk när man ville ha vida oversize jeans. Då fick man flytta knappen för att de inte skulle bli för stora i midjan. Nu producerar kedjorna sådana jeans.
Enligt Sara Olsson hade modet varit hållbart om man hade använt jeans man redan har och förvandlat dem till croppade jeans eller jeansshorts.
– Så hade jag önskat att plaggets livslängd hade sett ut. Nu hinner vi knappt slita på våra jeans innan företagen har producerat trasiga, blekta och så vidare. Det är exempel på hur sjukt och snabbt modet är, fast fashion.
Kan det bli skambeläggande att prata om att man inte ska köpa fast fashion?
– Alla har olika förutsättningar. För mig som slipad second hand-shoppare med intresse och tid är det möjligt att handla hållbart. Men för en ensamstående mamma kanske fast fashion är det enda alternativet. Man har helt enkelt inte råd och tid med något annat. Hållbarhet är ett väldigt urholkat ord – vem är det hållbart för? Man ska kunna leva också.
Det finns stora second hand-grupper på Facebook
där privatpersoner säljer kläder för glatta livet, ofta med prislappen kvar. Blir det då second hand?
– De här grupperna har lite spårat ut. Det är alldeles för mycket kläder med tags kvar. Folk köper kläder utan eftertanke och sen lägger de ut dem i de här grupperna. Folk som köper tänker att de köper begagnat. Men ja, att köpa i andra hand är alltid bättre än att gå in i butiker. Man kanske måste fundera över om man inte fortfarande är delaktig i snabbmodet om man hugger på de här trådarna.
Trots att Sara Olsson är ett fan av second hand-butiker tycker hon att det är något sorgligt över skänkta kläder till välgörenhetsorganisationer – som om de inte har något värde.
– Hade man betalat det sanna priset för vad ett plagg kostar att producera hade de här volymerna av plagg aldrig funnits.
10 tips
1. Inventera
Kolla igenom din garderob och gör en inköpslista på det du behöver komplettera med, exempelvis ett skärp eller tjocka strumpbyxor.
2. Städa
Ta kläderna till kemtvätt eller lär dig tvätta enligt klädråd. Kamma bott noppror med en ullkam eller använd en noppborttagare för att förlänga livet på dina stickade kläder.
3. Förläng sommargarderoben:
Använd sommarklänningar och kjolar med väst, stickat eller kavaj över. Med höga stövlar eller grova boots och varma strumpor håller du dig varm. Dina somriga tunikor kan du ha till jeans med boots under.
4. Shoppa second hand
Kolla efter mössor, handskar, scarfes och halsdukar som kompletterar din jacka eller rock.
5. Gör enkla remakes
Brodera snygga detaljer över fläckar. Måla skor med överbliven väggfärg.
6. Gör din egen väst
Säsongens hetaste plagg är en stickad väst. Men du behöver inte köpa den ny. Ta en gammal stickad tröja, sprätta bort ärmarna vips så har du din väst.
7. Låna oversize-kavaj
En annan av höstens trender är den för stora kavajen. Men inte heller den behöver du köpa ny. Kolla vad som finns i partnerns, brorsans eller pappas garderob och låna.
8. Youtube är din bästa vän
Lär dig sy. Låna en symaskin.
9. Gör nåt roligt
Ha klädbytardagar med vänner – ät och drick nåt gott tillsammans.
10. Kolla garderoben igen
Det hållbara modet finns redan i din garderob. Ingen minns den som byter stil varje säsong. Det finns anledning till varför Sara Danius, Marilyn Monroe och Elvis Presley är stilikoner.