Psykologen och psykoterapeuten Daniel Sykes menar att det faktiskt finns en ekonomisk, ideologisk koppling mellan KBT och nyliberal politik
– KBT har en grundstruktur som passar det nyliberala tänkandet som hand i handske, bland annat för att KBT alltid har strävat efter effektivitet och nytta. Om en person söker hjälp för ett psykologiskt problem, något som upplevs som ett hinder, så försöker KBT-terapeuten förändra detta hinder så snabbt och effektivt som möjligt. Den korta behandlingstiden blir därför ett värde i sig. Detta skiljer KBT från psykodynamisk terapi där det är ok att det tar tid eftersom man anser att det faktiskt tar lång tid att se en människa i hela sin komplexitet, säger Daniel Sykes.
Individuell prestation
Han menar också att KBT och nyliberalismen båda fokuserar på individens ansvar och prestation, men utelämnar en samhällsanalys där man väger in aspekter som klass, kön, etnicitet eller arbetssituation bakgrund för att förstå varför en person mår som den gör.
– För patienter som till exempel lider av utmattningsdepression, vilket ofta är högpresterande, effektiva personer som redan pressar sig själva hårt, kan en terapimetod som KBT innebära ytterligare press eftersom hela ansvaret då läggs på individen – som ska prestera ännu mer genom att lära sig att hantera sin situation, säger Daniel Sykes. Han tycker att terapeuten har ett ansvar att påminna patienten om den kontext som hen lever i.
– Jag kanske måste säga till patienten ”det är helt rimligt att du känner den här ångesten utifrån din situation, du måste inte lära dig att hantera den”. Inom psykodynamisk och existensiell terapi finns ett slags grundläggande kritiskt förhållningssätt till samhället och hur det påverkar oss som individer, säger Daniel Sykes.
”Ingen slump”
Att KBT har växt samtidigt som den svenska sjukvården har marknadsanpassats och alltmer styrs av NPM-modellen (New Public Management) är inte en slump, enligt författaren och journalisten Mikael Färnbo. Han menar att KBT lämpar sig särskilt bra i ett nyliberalt, marknadsanpassat sjukvårdssystem.
– För att kunna skapa en marknad, som man har gjort med svensk sjukvård, så behöver saker kunna mätas och jämföras, köpas och säljas. Då passar KBT, som man kan dela upp i ett antal förutbestämda besök och sedan utvärdera och mäta resultaten från.
Enligt uträkningen ska det problem man sökte för vara löst efter tio behandlingstillfällen, säger Mikael Färnbo.
– Marknadsanpassningen av vården har gått ut över alla typer av mer komplexa sjukdomstillstånd och behandlingar som är svåra eller omöjliga att prissätta. Psykoanalys eller psykodynamisk terapi innebär en mycket mer dynamisk process som man inte kan tidsbestämma på samma sätt, eftersom den anpassas till patienten och det som händer i terapin. Därför passar den sämre för ett nyliberalt system.
Psykologen Daniel Sykes tycker dock att det viktigt att understryka att KBT inte är en nyliberal terapiform per definition.
– Men den passar väldigt bra i den nyliberala samhällsmodellen, istället för att streta emot som de psykodynamiska terapiformerna gör säger den ”det är okej, vi lär oss att hantera det här också”.