Dessutom visade det sig att FI:s generaldirektör Erik Thedéen är nära vän med Peter Norman, Swedbanks styrelseledamot. Dessa händelser har ifrågasatt hur Finansinspektionen hanterar problem med jäv- och vänskapskorruption inom myndigheten.
I oktober 2019 inledde Riksrevisionen en granskning av FI och har genomfört ett stort antal intervjuer med FI-anställda samt skickat ut en enkät.
– Vi har kommit fram till FI har de viktigaste verktygen på plats i form av regler och riktlinjer. Men de behöver göra mer för att de här verktygen ska fungera som det är tänkt. Det krävs mer utbildning av personalen och fler kontroller , säger Leif Svensson, projektledare på Riksrevisionen.
Har personliga intressekonflikter på FI lett till en bristande granskning av svenska banker?
– Vi har inte granskat verksamheten i sig utan hur FI hanterar intressekonflikter. Jag har noterat att det varit en del skriverier om myndigheten men vi har inte heller undersökt enskilda fall.
Hur ska FI hantera det faktum att deras anställda lockas över till den andra sidan med dubba löner?
– Det är svårt att göra något åt. Det är såklart en pull-faktor men så länge de är anställda tjänstemän på Finansinspektionen är det viktigt att de känner till och följer regler om mutor och jäv.
I fallet med Martin Noréus så har han kritiserats för att han mycket sent i rekryteringsprocessen meddelade att han var jävig. Det väckte en diskussion om anställda på Finansinspektionen, FI, ska vara tillåtna att handlägga ärenden om bolag när de samtidigt är kallade till anställningsintervju.
– Vill inte kommentera det enskilda fallet. Men det är frågor vi diskuterar generellt i rapporten. Om du som anställd är föremål för rekrytering till ett företag som du har myndighetsuppgifter mot och det startar en process då är det rimligt att du meddelar din chef.
Kritiken från Riksrevisionen är bara den senaste i raden av aktörer som pekar på brister hos finansinspektionen. De senaste åren har FI pressats på grund av att myndigheten fått i uppdrag att utreda de pågående penningtvättshärvorna i Swedbank och SEB. Men redan 2018 kände FI till luckor i flera bankers skydd mot penningtvätt.
Men FI-ledningen vägrade att straffa bankerna, genom anmärkning, varning eller böter, visade Svenska Dagbladets granskning. Det ledde till att flera medarbetare sade upp sig i protest. Och i november 2019 presenterade myndighetens egna revisorer en rapport som gav underbetyg till Finansinspektionens avdelning för penningtvätt.
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) ger ingen intervju, men svarar Dagens ETC skriftligt:
”Jag tycker att Riksrevisionen lyfter en viktig fråga. I statsförvaltningen och i rollen som statstjänsteman behöver dessa frågor uppmärksammas och diskuteras löpande. Regeringen kommer att inom fyra månader att återkomma till riksdagen med en skrivelse med anledning av Riksrevisionens granskningsrapport.”