Det är allvar nu. Ge ett bidrag till ETC Stödfond för att säkra utgivningen av Sveriges enda rödgröna dagstidning. Använd ETC Varuhuset eller:
Swisha: 123 508 754 9
BG: 5372-9141
– Vi ville göra jobbet mer attraktivt, skapa en bättre arbetsmiljö och få en bättre stabilitet i verksamheten, sa enhetschefen Eva Leijon till Dagens ETC tidigare i år.
Försöket har permamenterats och planen är att sprida det till fler verksamheter i kommunen.
En dag mindre gav rekordomsättning i Köpenhamn
För drygt ett år sedan införde IT-företaget IHH Nordic i Köpenhamn fyradagars arbetsvecka med bibehållen lön. Samtidigt sjösatte ägaren Henrik Stenmann ett effektivitetsprogram för att minska spilltid som mejlhantering och långdragna möten.
Enligt företaget själv blev det succé. Omsättningen slår rekord, sjukfrånvaron minskar och medarbetarnöjdheten ökar. 2017 utsågs IHH Nordic till ”Bästa mindre IT-arbetsplatsen” i Danmark.
Bättre balans för Nya Zeeländska kapitalförvaltare
Kapitalförvaltningsbolaget Perpetual Guardian avslutade tidigare i år ett försök med fyradagarsvecka som dokumenterades av forskare. Mellan mars och april fick de anställda arbeta fyra dagar i veckan men med bibehållen lön. Resultat: 78 procent ansåg att de hade bra balans mellan arbete och fritid, jämfört med 54 procent före försöket.
Personalen jobbade också mer effektivt under fyradagarsveckan, enligt Jarod Haar, forskare vid universitetet i Auckland.
Undersköterskor mådde bättre när de gick ner i tid
Det kanske mest kända försöket i Sverige med förkortad arbetstid genomfördes på Svartedalens äldreboende i Göteborg. Det pågick mellan februari 2015 och januari 2017. Under den perioden jobbade personalen sex timmar per dag med bibehållen lön. Arbetsmiljön förbättrades, de anställda kände sig lugna och sjukskrivningarna sjönk. Men M var kritiska och menade att man borde kunnat förvänta sig ännu bättre resultat.
Sjukskrivningarna på Svartedalen har bara minskat med 0,6 procent under projektet och det är under all kritik, sa Maria Rydén, moderat kommunalråd i Göteborg, till SVT.
Sextimarsdagar i stället för sociala medier
Apputvecklingsföretaget Fillimundus i Stockholm har permanent sextimmarsvecka för sin personal. Företaget införde den genom en policy som bygger på en överenskommelse med de anställda. I korthet går den ut på att de förbinder sig att avhålla sig från sociala medier och liknande aktiviteter som inte är arbetsrelaterade medan de jobbar. Enligt företaget har den kortade arbetstiden lett till minskade sjukskrivningstal, gladare anställda i allmänhet och färre konflikter på jobbet. Någon minskning i produktivitet har inte märkts.