1. Den var synlig
Att fastighetsskatten är så hatad i opinionen, och därmed också av politikerna, beror bland annat på att den ska betalas in utan att man fått några pengar utbetalda, tror nationalekonomen Åsa Hansson på Lunds universitet:
– Skatten är synlig och den känns. Andra skatter tas ut direkt av arbetsgivaren, då känner du aldrig att du har de pengarna, säger hon.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
2. Den var kännbar
Att människor har svårt att förstå varför man ska skatta på en fastighet som man redan betalat för är också en anledning, tror ekonomerna. Men på LO påpekar man att ett husköp också är en investering som ger avkastning.
– Man blir ju inte rik bara på pappret när värdet på fastigheten höjs. Konsumtionsutrymmet ökar ju enormt när du plötsligt bara har halva villan belånad. Det går ju att låna upp och använda de pengarna, säger Åsa-Pia Järliden Bergström, expert på ekonomisk politik på LO.
3. Den upplevdes som orättvis
En annan orsak till att skatten avskaffade brukar anses vara vissa inte hade råd att betala den, så kallade likviditetsproblem, vilket kunde förstärkas när värdet på fastigheten steg.
– Det som hände vara att taxeringsvärdena steg kraftigt under ganska många år samtidigt som man inte kände sig rikare, folk hade ju inte fått högre inkomst. Du kunde hamna i ett läge där du inte hade pengarna att betala skatten med, säger Åsa Hansson.
Åsa-Pia Järliden Bergström på LO tycker att debatten var för fokuserad på extrema fall.
– Det går alltid att hitta enstaka exempel på personer som kanske bott kvar i en högt taxerad fastighet samtidigt som man lever på en låg pension. Men då fanns det ju begränsningsregler, säger hon.
Det hon syftar på är ett tak för hur mycket en person behövde betala i fastighetsskatt som låg på fyra procent av årsinkomsten. Dessutom skulle en ökning av skatten till följd av höjt taxeringsvärde spridas ut, vilket ytterligare skyddar mot en chockhöjning. Båda ekonomerna menar att man istället för att avskaffa skatten hade kunnat skruva på de olika reglerna.
4. Innebar en dubbelbeskattning
När förmögenhetsskatten fortfarande fanns blev det en sorts dubbelbeskattning av stora villor, eftersom de både beskattades som fastighet och förmögenhet.
– När man tog bort förmögenhetsskatten så mildrades det problemet, så då hade man inte behövt ta bort fastighetsskatten också, säger Åsa Hansson.