Lappen pryds av två loggor, arbetsgivarorganisationen Svensk handels och fackförbundet Handels. Men informationen är inget som fackförbundet står bakom och Handels ordförande Linda Palmetzhofer är upprörd över hur den används.
– Att vår logga används utan vårt samtycke på det där viset är helt förkastligt, eftersom det så uppenbart bidragit till spridning av falsk information, säger hon.
Julas informationschef Magnus Ljung säger att han inte känner till lappen. Han vet inte hur den kommit dit.
– Jag vet inte om det är någon som har hängt upp den på vår anslagstavla, säger han.
Är det inte missvisande att det ser ut som att informationen kommer från Handels?
– Det vet jag inte. Det är en ledande fråga.
Felaktig information
Den information som felaktigt påstås komma från Handels, att oorganiserade arbetare måste jobba under strejken, är inte heller korrekt. Det säger Birgitta Nyström, professor i arbetsrätt vid Lunds universitet. Om ett fackförbund varslar om totalstrejk, det vill säga att hela arbetsplatsen omfattas av strejken och inte bara fackets medlemmar, så är det upp till de oorganiserade själva att välja om de vill delta i strejken eller inte. De oorganiserade som väljer att strejka har dock inte rätt till ersättning från fackets strejkkassa.
– När fackförbundet har lagt ett totalvarsel riskerar de anställda inte att bli skadeståndsskyldiga eller uppsagda för att de vidtagit olovliga stridsåtgärder. Sen finns det ingen skyldighet för oorganiserade att strejka, säger Birgitta Nyström.
Enligt Magnus Ljung följer Jula bara de rekommendationer som kommit från arbetsgivarorganisationen Svensk handel. Per Daleklint, arbetsrättsexpert på Svensk handel, bekräftar för Dagens ETC att så är fallet. Han tycker inte att det är fel att arbetsgivaren säger till oorganiserande anställda att de ska jobba under strejken.
– Jag kan inte se att det skulle vara fel. De är ju anställda och förväntas utföra arbete och gör de inte det får de ingen lön. Jag kan inte se att vi skulle ha en skyldighet att upplysa dem om att de kan låta bli att arbeta, säger han.
Handels kallar det ni gör för strejkbryteri. Vad säger du om det?
– Det stämmer inte. Arbetsgivaren har rätt att fortsätta bedriva sin verksamhet. Det som i så fall vore strejkbryteri vore att skicka in någon annan som utförde de uppgifterna under strejken. Det här är inget strejkbryteri, säger Per Dalekant.
Samlar information
Dagens ETC har tidigare berättat att flera av de företagen som är uttagna i strejk har försökt samla in information om vilket fackförbund de anställda är med i, bland annat H&M:s e-handelslager i Borås. Handels uppmanar dock sina medlemmar att inte uppge vilket fack de är med i.
Enligt facket har man aldrig tidigare varit med om att arbetsgivare kartlägger anställda på det viset.
– Det är ett agerande som inte hör hemma på den svenska arbetsmarknad, sade Handels pressekreterare Fritjof Carlsson-Brandt till Dagens ETC tidigare i veckan.
Blanketterna är dock inte företagens påhitt, utan det är Svensk handel som ligger bakom utformningen.
Enligt Per Dalekant är det inget nytt eller konstigt med det. Han säger så här om syftet med att samla in information om facktillhörighet.
– Det är ett led i de åtgärder som arbetsgivare som är varslade om konflikt gör för att upprätthålla driften. Man vill se vilka anställda som kommer att gå ut i strejk och vilka vi kan förvänta oss kommer till arbetet som vanligt.
Linda Palmetzhofer säger att facket aldrig kommer att acceptera agerandet.
– Att registrera facklig tillhörighet, skrämma fackligt aktiva och få icke-organiserade att arbeta trots att det är strejk, och på så sätt ställa anställd mot anställd, kommer vi aldrig att acceptera. Det dessa arbetsgivare håller på med menar vi inte bara är förberedelse till strejkbryteri, det utmanar också den grundlagsskyddade föreningsrätten. Det är ett beteende som inte hör hemma på svensk arbetsmarknad. Vi tittar på nu vilka vidare åtgärder vi behöver vidta på grund av detta.
Hon säger också att facket planerar åtgärder om de varslade företagen fortsätter att hålla verksamheten igång trots strejken.
– Om dessa arbetsgivare fortsätter att bedriva verksamhet om strejken bryter ut, och därmed gör sig skyldiga till strejkbryteri, kommer vårt svar vara att trappa upp konflikten genom att varsla fler arbetsplatser om strejk och begära sympatiåtgärder från samtliga LO-förbund, säger hon.
Fakta – Strejkvarsel
Handels har varslat om strejk på fredag 13 november klockan 10.
5000 anställda på 22 arbetsplatser berörs. Bland annat H&M:s e-handelslager i Borås, Ikea Kungens Kurva i Stockholm, Jula i Skara och flera Ica-butiker runt om i landet.
Handels får stöd från flera håll. Förra veckan sade LO:s ordförande Susanna Gideonsson till Sveriges Radio att LO-förbunden stöttar Handels krav och att de andra LO-facken kan komma att vidta sympatiåtgärder.
Svenska hamnarbetarförbundet gick i måndags ut med att de erbjuder sitt stöd under konflikten.
– Om vi kan hjälpa till att blockera enskilda leveranser eller godsflöden så kommer vi att göra det. Om vi behöver stänga ner hela verksamheter för att bidra till en skyndsam lösning på konflikten så är vi beredda att göra det med, skriver förbundet i ett pressmeddelande.
Carina Tollmann är förste ombudsman på Handels i Linköping, där Ica Maxi blivit varslad om strejk. Hon säger att situationen är ny för både arbetsgivare, fackklubb och medarbetare. Att flera arbetsgivare nu kartlägger vilka som är med i facket oroar henne.
– Det blir en jättetuff situation. Det är en fara om arbetsgivaren öppet frågar om facktillhörighet och låter icke-organiserade jobba. Hur ska det bli när man ska gå tillbaka till jobbet igen och arbeta tillsammans? Det blir en situation som arbetsgivaren måste ta ansvar för, säger hon.
Enligt Handels centralt har flera medlemmar upplevt påtryckningarna från arbetsgivare som så obehaglig att de övervägt att gå ur facket.
Oro för jobben
På Carina Tollmanns avdelning är det ingen som gått så långt att de velat gå ur facket för att de upplever situationen som obehaglig. Men det finns en oro inför strejken. Inte minst för att coronapandemin satt hela samhället i gungning. Handels har bara varslat butiker och lager som gått bra trots pandemin, men oron för att bli av med jobbet sprider sig i hela branschen.
– Det finns de som tänker att om de går ur facket så kanske det inte blir strejk. Det ligger en rädsla i att bli av med jobbet, en rädsla i att behöva ta fajten, säger hon.
Samtidigt säger hon att strejkrätten är det enda vapen som facket har.
– I övrigt har vi ingeting att ta till. Och medlemmarna tycker att vi ska ta fajten, men man tycker oftast att det är bättre om någon annan arbetsplats tar det. Att själv bli varslad om strejk kommer lite för nära. Ska man vara strejkvakt och stå utanför butik och säga till kunder som man annars välkomnar att de ska gå någon annanstans? Det är tufft och det är så mycket känslor, säger hon.