– Det är dags för Sverige att växla upp, och det rejält, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson på en pressträff under onsdagsförmiddagen där även förbundsordförande för Seko, Gabriella Lavecchia, Byggnads ordförande Johan Lindholm och IF Metalls vice ordförande Tomas With medverkade.
Magdalena Andersson gick nyligen ut med ett förslag om skattesänkningar för "vanligt folk" för att jämna ut klyftorna mellan hög och låginkomsttagare. Hon vill också satsa 74 miljarder på återhämtning i höst. Det är enligt LO:s ordförande en bra start men det kan behövas ännu fler och starkare åtgärder. LO har en lång lista på förslag.
Krav på grön omställning
En grön klimatomställning bör vara i fokus för hela Sveriges nystart enligt LO och kan på arbetsmarknaden vara en viktig väg framåt för att reducera den rekordhöga långtidsarbetslösheten som är en konsekvens av pandemin.
– Den gröna omställningen av industrin kräver kraftigt ökad kapacitet i elnätet, snabbare och säkrare tillståndsprocesser och investeringar i cirkulär ekonomi, säger IF Metalls vice ordförande Tomas With på pressträffen.
Det bör också satsas på gröna bostadsbyggen och kommunikationsvägar över Europa, bland annat vill LO se en fast förbindelse över Öresund och stärka förbindelserna i norra Sverige genom att bygga Norrbotniabanan.
Vägar och kommunal infrastruktur ska rustas upp, bredband ska byggas ut och kommuner som bygger nya och bra äldreboenden ska kunna få statliga stöd enligt LO. Långsiktighet och hållbarhet är återkommande beskrivningar på de önskade investeringarna.
"Matchingsproblematiken på svensk arbetsmarknad måste lösas"
Även utbildningsväsendet förtjänar enligt LO stora satsningar för att Sverige fortsatt ska vara konkurrenskraftigt i världen och för att personer som förlorat arbeten ska få nya chanser att utbilda sig inom ett nytt yrke.
"LO vill se en aktiv utbildning- och arbetsmarknadspolitik som understödjer ökade fysiska investeringar. Matchningsproblematiken på svensk arbetsmarknad måste lösas. Det sker bäst genom satsningar som svarar mot reella nationella och regionala kompetensbehov", skriver LO i rapporten "Nystart för vanligt folk".
Ännu finns ingen tydlig beräkning för hur mycket investeringspaketet kan tänkas kosta.
– Vi har gjort överslagsberäkningar och vi vet att vi skulle förlora på sikt om vi inte förhandlar i framkant. Det finns massa utredningar på många av förslagen men vi har inte räknat på kronorna, säger Susanna Gideonsson.
Prioriterar sysselsättningen
Enligt Gideonsson har man redan gjort ett urval för vad LO anser är de viktigaste delarna att satsa på efter pandemin. Men om hon ändå måste välja något är det politiken för full sysselsättning som måste prioriteras.
LO har i nuläget ingen plan för att hantera läget om Socialdemokraterna inte vill möta de krav och förslag som nu ställts upp inför budgetförhandlingarna.
– Stora beslut avgörs på LO-kongressen men vi vill se till att Socialdemokraterna ska ta ett större ansvar. Det behöver också bli fler arbetare i politiken som kan tala om hur det fungerar i arbetslivet, säger hon.