BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Det är också vad regeringen anger i sitt förslag som nu går ut på remiss. Enligt arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) handlar det delvis om att fler behöver vara kvar i arbetslivet längre, men även om att förhindra diskriminering av äldre som vill fortsätta jobba.
Kräver förbättrad arbetsmiljö
Bland de fackförbund Dagens ETC har talat med är det få som har hunnit ta ställning till remissförslaget. Men TCO är positiv till det, säger centralorganisationens jurist, Magnus Lundberg.
– Vi motsätter oss inte rätten att kvarstå i anställning och att den åldern höjs till 69 år. Vi är för en flexibel pensionsålder och att de som vill ska kunna arbeta längre, säger han.
Flera andra fackförbund poängterar dock att en höjning av pensionsåldern inte kan utföras utan arbetsmiljöförbättringar.
– Vi måste ha ett system som är så utformat att det finns möjlighet att kunna gå i pension och då måste det finnas pengar i systemet. Men om folk ska kunna arbeta längre i vår bransch måste man göra insatser i arbetsmiljön och skapa förutsättningar för att jobba längre, säger Malin Ackholt, förbundsordförande för Hotell- och restaurangfacket.
På IF Metall är man inne på liknande spår:
– De övriga trygghetssystemen måste följa med om man ska höja pensionsåldern. Men även arbetsmiljön med en utbyggd företagshälsovård och att våra medlemmar får bra förutsättningar att kunna och orka arbeta till pensionen, säger förbundets pressansvarige, Jesper Pettersson.
Enligt honom har en undersökning som IF Metall gjort visat att den genomsnittliga åldern då medlemmarna går i heltidspension ligger på 61,8 år, en bra bit lägre än dagens pensionsålder.
”Måste göras om”
Ylva Johansson medger också att just LAS-förslaget inte kommer åt frågan om arbetsmiljö.
– Min första prioritet är att ingen ska bli utsliten på jobbet, men det här förslaget löser inte några arbetsmiljöproblem. Om man är sjuk ska man förstås inte behöva arbeta, säger hon.
Inom Byggnads är det också få medlemmar som tror att de kommer kunna jobba efter 65-årsdagen, än mindre till 69, säger förbundets ordförande, Johan Lindholm. Men snarare än att efterlysa arbetsmiljöförbättringar har Byggnads bestämt sig för att helt enkelt inte stödja pensionsöverenskommelsen.
– Vi kan inte acceptera en pensionsålder som inte tar hänsyn till våra medlemmars rätt till en trygg ålderdom med en kropp som inte sviker dem. Våra medlemmar har ett fysiskt krävande arbete och det finns inte en möjlighet att majoriteten av dem kommer kunna arbeta efter 62 års ålder. Vi vill att pensionsöverenskommelsen görs om och därför tar vi inte ställning till om LAS ska gälla högre upp i åldrarna.
När vill du gå i pension?
Ann-Louise Hjelm, 56, Ljusdal
– Jag har pensionerat mig tidigt, jag är född med ett funktionshinder. Jag har varit pensionerad i åtta, nio år och jobbade som barnskötare tidigare.
Hur länge hade du fortsatt arbeta om du haft möjlighet?
– Om jag inte hade behövt tänka på ekonomin hade jag gått vid 61, för att ha tid att göra det man inte gör när man jobbar. Jag tror inte en höjd pensionsålder kommer falla väl ut för dem som jobbar inom vården, det blir hårt.
Mahmod Erbai, 26, Tierp
– Jag är skogsarbetare men mitt kontrakt har tagit slut. Jag hoppas kunna gå i pension runt 60–65. Men jag vet inte om jag lever ens i tio år till, jag ska tillbaka till Palestina.
Vad tycker du om att pensionsåldern i Sverige ska höjas?
– Det är inte bra, folk blir gamla och kan inte jobba som förut. Det kanske funkar för svenskar, men vi araber har inte lika hög medellivslängd och vissa är sjuka.
Frida Persson, 27, Uppsala
– Jag studerar och jobbar extra. Så småningom hoppas jag kunna arbeta med skrivande och språk.
Vad tycker du är en rimlig pensionsålder?
– 65. Jag tycker det är bra med en gräns så att man kan ha det som mål. Men jag tycker man ska få välja själv, vissa är jättepigga.
Markus Johansson, 38, Uppsala
– Jag planerar att pensionera mig vid 58. Jag har jobbat inom bank och finans tidigare och ska byta spår. Jag tänker att jag vill göra något som ligger närmare hjärtat, kanske inom träning och hälsa eller välgörenhet.
Det är en tidig pensionsålder du siktar mot?
– Det gäller att göra av med mindre pengar än man tjänar.
Bengt Träff, 51, Jättendal
– Jag är sjukpensionär och har jobbat med allt möjligt tidigare. Stenkross, båtbygg, som svarvare, fräsare, skogsarbetare.
Vad tycker du att pensionsåldern borde ligga på?
– Jag tycker den ska ligga på 65. Det är fel att höja den. De som har byggt upp landet borde få njuta av den sista tiden de har, få lite livsglädje också.