I januari i år slogs nästa rekord – tio arbetsrelaterade dödsfall på enbart en månad, vilket är en fördubbling jämfört med samma period under förra året.
Tydligt trendbrott
Med anledning av det skenande antalet arbetsrelaterade dödsolyckor höll LO en hearing under tisdagsförmiddagen, till vilken de bjudit in arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S), som är ytterst politiskt ansvarig för arbetsmiljöfrågorna, samt arbetsmarknadens parter.
LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson inledde med att konstatera att den svenska arbetsmarknaden under lång tid har varit en framgångssaga vad avser arbetsmiljöarbetet, men att vi den senaste tiden har kunnat se ett tydligt trendbrott.
– Vi har sett en snabb uppgång i antalet människor som dör till följd av skador de åsamkat sig i sina arbeten.
Karl-Petter Thorwaldsson ser en tendens till vad han kallar för ”arbetsmiljödumpning”:
– Vi ser att man tummar på arbetsmiljöarbetet för att spara några kronor för konkurrenskraftens skull, vilket givetvis i slutändan drabbar arbetstagarna.
Inga inspektörer
Byggnadsarbetaren och skyddsombudet Karl Paine håller med om den verklighetsbeskrivningen:
– Problemet i min bransch är att det går att tjäna pengar på att dra ned på arbetsmiljön. Ett annat problem är att varken jag eller någon av mina kollegor någonsin har sett en arbetsmiljöinspektör ute på våra arbetsplatser.
Ylva Johansson poängterade att regeringen gjort stora satsningar på Arbetsmarknadsverket sedan den tillträdde:
– Vi har satsat 100 miljoner årligen på arbetsmiljöinspektörerna. Vi har också tillsammans med Arbetsmiljöverket tagit oss an riktade insatser mot den gråa sektorn. Under förra året gjorde vi inte mindre än 1 100 oannonserade tillslag för att komma tillrätta med den bristande arbetsmiljön, vilket har visat sig vara ett mycket effektivt sätt att komma tillrätta med detta.
Tittar på förslag
Ändå är det 13 personer som gått till jobbet för att aldrig mer komma hem igen, bara hitintills i år, konstaterar ministern.
– Jag tittar vidare på en rad förslag för att vi ska komma tillrätta med detta och nå vår nollvision. Ett av dem är att regionala skyddsombud ska få tillträde till alla arbetsplatser där det finns kollektivavtal, även där facket inte har några medlemmar. Vi tittar också på möjligheten till ännu fler inspektörer och fler oanmälda tillslag ute på arbetsplatserna, sa Ylva Johansson.