Bland annat tyder satsningar på serverhallar i Västerås, Eskilstuna och Katrineholm på att de närmar sig en lansering, liksom att de hört av sig till Postnord för att diskutera leveranser och logistik.
Enligt Dagens Industri har Amazon dessutom startat ett svenskt betalbolag som ansökt hos Finansinspektionen om att få erbjuda betaltjänster. De svenska fackförbunden räknar också de med att Amazon kommer hit.
– Det är inte för skojs skull som de har ett kontor i Sverige. Även om vi inte vet när de på allvar öppnar här, så räknar vi med att det kommer att ske, säger Henrik Ehrenberg, samhällspolitiks chef på Unionen.
Kollektivavtal som norm
Amazon finns redan idag i flera länder i Europa – och i samtliga har det också inneburit stora utmaningar för fackförbunden. Framför allt för att Amazon sedan starten har motarbetat all facklig verksamhet. Kollektivavtal vill de inte teckna. Det gör att de berörda facken i Sverige behöver vara förberedda när Amazon kommer hit.
– När det kommer en sådan stor global aktör måste vi vara det, särskilt eftersom vi vet hur de bedriver sin verksamhet i andra länder och hur svårt det har varit att få dem att teckna kollektivavtal. De måste inse att ska de etablera sig måste de följa den svenska och nordiska modellen, säger Johan Lindholm, ordförande för Seko Posten.
Även Handels har förberett sig genom kontakt med sina systerförbund i Europa, och genom att följa hur Amazon agerar på andra platser. Men också genom att få svenska e-handelsföretag att teckna kollektivavtal.
– Vår strategi är att kollektivavtal ska vara norm inom svensk e-handel. Då blir det mycket lättare för oss att ta kampen om Amazon kommer hit. Vi får med oss företagen på att det blir en ojuste konkurrens, och att det enda som gäller är att teckna kollektivavtal och bli en del av det svenska systemet, säger Sofia Stenfeldt, chef för Handels e-handelsprojekt.
Hon menar dock att det inte är säkert att Amazon kommer att ha ett eget lager och egen distribution här. I stället kan det handla om att de öppnar en svensk sajt, men fortsätter att ha leveranser från exempelvis Tyskland. I så fall blir de svenska fackförbundens roll inte densamma.
”Måste anpassa sig”
Även Transportarbetareförbundet ser det som ett möjligt scenario, men menar samtidigt att de måste vara förberedda på att Amazon bygger terminaler och lager i Sverige.
– De är kända för att i ett första skede köpa transporttjänster av andra, för att sedan, när de har tillräcklig kunskap om transporterna, sätta upp egna transporttjänster. Där måste vi i så fall vara med. Den främsta utmaningen för oss blir då att få dem att teckna kollektivavtal, säger Peter Lövkvist, internationell chef på Transport.
Han menar att man måste undvika att Amazon som arbetsplats blir som i exempelvis USA och England.
– Därifrån vet vi en hel del om hur de är som arbetsgivare, minsta rörelse mäts genom övervakning för att man ska vara säker på att allt packas så fort som möjligt, och vi har sett rapporter om att folk svimmar av utmattning efter arbetspass på tolv till 14 timmar. Ska de etablera sig här måste de anpassa sig efter vår marknad, säger Peter Lövkvist.
Bättre förutsättningar
Samtidigt tror fackförbunden att det faktum att den svenska modellen är stark, kommer göra att förutsättningarna för att få Amazon att teckna kollektivavtal är bättre här.
– Bara en sådan sak som att de anställda i branschen är vana vid att det finns kollektivavtal och vid att organisera sig fackligt ger oss en bra grund att stå på. Företag som vill vara verksamma här är beroende av att vara konkurrenskraftiga även när det gäller att locka personal, säger Henrik Ehrenberg på Unionen.
Världens sämsta chef
För fyra år sedan, 2014, utsågs Amazons vd Jeff Bezos till värdens sämsta chef av världsfacket IFS. Under deras kongress röstade drygt 20 000 personer på nio kandidater som samtliga var chefer på storföretag. Allra flest röster fick Jeff Bezoz. IFS generalsekreterare motiverade vinsten bland annat med att Amazon behandlar sina anställda som robotar, och ”Jeff Bezos tar den amerikanska antifackliga modellen och försöker exportera den till resten av världen”.
Svenska ungdomar kontrollerades av nazist-bolag
I en tysk dokumentär från 2013 avslöjades det hur Amazon utnyttjade ung arbetskraft från olika länder, bland annat Sverige. Runt 200 svenska ungdomar var på väg för att arbeta i Amazons tyska centrallager, då de fick veta att de inte skulle få anställning hos Amazon, utan hos ett bemanningsföretag. Drygt 20 ungdomar åkte dit ändå. Det avslöjades bland annat att månadslönen endast var 6 000 kronor, att vakter kontrollerade ungdomarna i de stugor där de bodde, och att vaktbolaget Hess security ägdes av en nazist, och att namnet anspelar på Rudolf Hess, en av Hitlers närmaste män.
Konflikt i Tyskland
Förutom USA är Tyskland Amazons största marknad, men deras intåg där har varit långtifrån konfliktfritt. Amazon har inte velat teckna kollektivavtal, vilket facket krävt. Facket är också kritiska till de låga lönerna och till att Amazon övervakar sina anställda med elektronisk utrustning. Senast i juli i år gick lagerarbetare anställda på Amazon ut i strejk, och fick med sig kollegor i Spanien och Polen. ”Budskapet är tydligt, medan onlinejättarna blir rika, sparar de in pengar på de anställdas hälsa”, sa Stefaniel Nutzenberger från det tyska servicefacket Verdi, till Reuters.
Vägrar kollektivavtal i USA
Mängder av försök till facklig organisering har gjorts på Amazons olika arbetsplatser i USA, men Amazon har lyckats stå emot. Vittnesmål talar om hur fackligt aktiva motarbetas, hur chefer får gå kurser för att kunna upptäcka om någon är engagerad i facket, och antifackliga konsulter anlitas. Precis som i andra länder där de verkar har de också kritiserats för låga löner, otrygga anställningar och inte minst orimliga arbetsvillkor.
”Liknar ett fängelse”
Mängder av vittnesmål har genom åren berättat om hur hårt de anställda på Amazon pressas. Framför allt gäller det dem som arbetar på golvet med att packa och få iväg försändelser. Det handlar om långa pass med exakta krav på hur lång tid varje uppgift ska ta, där det inte finns utrymme att ta rast. 2016 wallraffade den brittiske journalisten James Bloodworth hos Amazon, och liknade arbetsplatsen vid ett fängelse. Samma år avslöjade tidningen The Times att anställda som var sjuka en dag straffades.