Men för detta fullt naturliga och nödvändiga har skyddsombuden på Pågatågen i Skåne fått kämpa sedan 2018, en kamp som nu avgjorts av förvaltningsdomstolen som i dagarna slog fast att lokförare och tågvärdar har rätt till tio minuters toalettpaus efter 2,5 timmars arbete.
Inte ovanligt
När Dagens ETC ringer runt till några av de största facken visar det sig att problemet inte är det minsta ovanligt. Och att frågan inkluderar ett större problem, vilket Cecilia Berggren, utredare inom Handelsanställdas förbund, påminner om.
– Det grundläggande problemet är att bemanningen är för låg i många butiker. Det ger en så stressig arbetssituation att många inte hinner ta en kort paus. Det innebär även att många arbetar ensamma och därför inte kan ta till exempel toapauser när de behöver. I en rapport om ensamarbete som Handels släppte förra året konstaterades att 54 procent av våra medlemmar som arbetar i butik någon gång arbetar ensamma och att en tredjedel av dem gör det i stort sett varje dag.
Gamla regler
Förutom att arbetsgivare måste öka grundbemanningen anser också Handelsanställdas förbund att lagar och regler måste uppdateras. Föreskrifterna kring ensamarbete har inte uppdaterats sedan 1982 och där tillåts ensamarbete utom i vissa speciella situationer, ofta kopplade till säkerhetsfrågor eller påfrestningar i arbetet. Trots att det enligt facket borde vara tvärtom, att ensamarbete borde vara undantaget.
– Vi ser ju att den psykiska ohälsan växer. Sjukskrivningar kopplade till stress har också ökat de senaste tio åren. Det är ett utbrett problem som i slutänden handlar om kortsiktig planering från arbetsgivarna. Om någon faller ifrån vid låg bemanning är det kollegorna som drabbas, med ännu färre möjligheter att ta pauser, säger hon och påminner om att problemet dels är mer utbrett bland arbetare än bland tjänstemän, och mer utbrett bland unga och bland kvinnor.
Belastningen varierar
Ännu ett fackförbund som gärna lyfter frågan till en högre nivå är Vårdförbundet.
– Hos oss varierar det från dag till dag, men ja, arbetsbelastningen är hög i våra yrkesgrupper, säger Gunilla George, avdelningsordförande för Vårdförbundet i Stockholm.
Svårigheten med att ta ut sina pauser, raster och ibland till och med luncher är en fråga som Vårdförbundet enligt Gunilla George ständigt arbetar med. Att arbetstoppar förekommer och att det i de fallen kan bli svårt att pusta ut har hon förståelse för, men inte när det blir mer regel än undantag.
– Då riskerar det att gå ut över både arbetsmiljö och anställdas hälsa, säger hon.
– Sedan är det också så att man ju väljer det här yrket av en anledning. Vi vet ju att om vi ibland tar den paus vi har rätt till så kanske det sker på bekostnad av vården och omsorgen av en patient. Så det händer ofta att vi åsidosätter oss själva för patientens skull.