Sveriges tio största fackförbund har sammanlagt över två miljoner medlemmar, vilket är ungefär 70 procent av landets fackligt anslutna. Sex av dem är beroende av sina aktieinnehav för att undvika förluster, enligt en granskning som tidningen Arbetet har gjort.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Störst beroende av börsmarknaden har Unionen, som skulle ha redovisat ett underskott på drygt 2,5 miljarder kronor under perioden 2010–2015 om det inte var för inkomsterna från reavinst och aktieutdelningar. Men även de stora LO-förbunden Kommunal, Byggnads och Seko skulle ha gått back om det inte vore för deras aktie-innehav.
– Det är ingen bra situation, speciellt inte långsiktigt, säger Gunnar Westin, vice ordförande för Seko i Stockholm, till Dagens ETC.
Hotar oberoendet
Han menar att situationen som den ser ut hotar fackens oberoende.
– Det blir ett beroendeförhållande, och det är inte bra när en arbetarorganisation försätter sig i beroendeställning till kapitalet. Då menar jag kapitalet i en bred mening, oavsett om det handlar om börsen eller om bidrag från staten. Fackförbunden måste vara oberoende för att på bästa sätt företräda sina medlemmar.
Även ditt fackförbund Seko skulle ha gått back utan sitt aktieinnehav. Kan du själv tänka dig att verka mot förbundets beroende av börsen?
– Det är så klart bra om även Seko arbetar långsiktigt för att göra sig oberoende av extern finansiering. Idag kostar vår verksamhet mer än våra avgiftsinkomster. Sekos börsberoende är inte på samma nivå som till exempel Unionens, men det är en diskussion vi behöver ta. Framförallt behöver arbetet med organisering och rekrytering utvecklas så att vi kan börja vända trenden och växa igen.
Unionens kanslichef Hanna Brandt Gonzales säger till Arbetet att förbundets beroende av reavinster och aktieutdelningar är ett led i att använda kapitalet så att det kommer medlemmarna till del. Hon menar också att riskerna med att Unionens ekonomiska resultat är så tätt kopplat till aktieinnehaven är små.
– Vi har gjort ett noggrant arbete och det har varit föremål för en ordentlig diskussion. Vi har en långsiktigt trygg ekonomi, och jag är inte orolig för hållbarheten. Vårt stora kapital ger trygghet, och det är något vi är stolta över, säger Brandt Gonzales till Arbetet.