När det gäller storlek är det dock inte stor sådan som gäller för den som vill se sina pengar växa så mycket som möjligt, utan det motsatta. Det är helt enkelt till de mindre bankerna och aktörerna du ska vända dig om du vill få så hög ränta som möjligt på sparkapitalet.
– Ja, det har blivit mer konkurrens med fler nischaktörer som kommit in och valt att locka kunder med högre sparräntor. Det sätter också press på de större bankerna, så det är bara positivt att det finns konkurrens, säger hon.
Finns det inga nackdelar med att placera sina sparpengar hos en mindre bank?
– Så länge de har insättningsgaranti hos Riksgälden eller motsvarande utomlands om du väljer en utländsk aktör och så länge banken eller institutet har tillstånd hos Finansinspektionen eller motsvarande myndighet i ett annat land har du motsvarande skydd. Det ska i så fall vara att man måste byta bank, vilket kan kännas jobbigt.
– Samtidigt är det inget som säger att du bara måste ha en bank. Du kan ju ha olika. En för sparande, en lön, en för värdepapper.
Vilka fallgropar finns det att akta sig för?
– Det är viktigt att läsa villkoren för kontot du ska spara på. Vissa banker har regler kring hur många uttag du får per år från ett sparkonto. Vissa tar också ut avgifter för sparandet. Ett bra tips är att titta på hur ofta ränta betalas ut – är det varje månad eller en gång per år eller är det när löptiden går ut, det vill säga när bindningstiden löpt ut? Det är såklart mer fördelaktigt att få ränta utbetald per månad eftersom du då får en ränta-på-ränta-effekt.
Låt fötterna tala
Så till nästa nyckel, som också är det vanligaste tipset till den som vill utöva konsumentmakt. Rösta med fötterna! Eller med andra ord: stanna inte kvar hos en bank av lojalitet eller lättja, utan gör det för att just den banken erbjuder dig bäst villkor.
Dessvärre är just detta fotröstande något vi människor inte är särskilt bra på.
– Nej, vi är nog inte jättebra på det. Vi är bekväma och trygga av oss. Men jag får känslan av att människor blir mer och mer intresserade av att röra på sig. Det gäller bara att jämföra och våga förhandla med sin bank. Det finns ju fler uppstickare nu och därför fler valmöjligheter än förr.
Med tanke på inflationen, finns det något vanligt sparkonto som på sikt och i praktiken inte är en förlustaffär?
– Svår fråga. Jag vet ju inte hur framtiden ser ut. Det bästa är hur som helst att ha ett konto med någon typ av ränta så att förlusten i så fall blir mindre. Det viktigaste är att ta något slags beslut och att spara på ett sparkonto med ränta.
Apropå inflationen, vad säger du nivån på bankernas sparräntor? Borde den vara högre med tanke på den extrema inflation vi haft senaste året?
– Vår roll är att ge oberoende information och vägledning men det jag kan säga är att vi märker ett större intresse för sparande från konsumenterna. Frågor om sparande har också gått uppåt senaste året.