Idag presenterade Europeiska centralbanken (ECB) sitt stora paket för att stimulera EU:s ekonomi. Målet är att locka det privata kapitalet i EU att låna ut och investera i företag och den privata marknaden. Om det fungerar återstår att se, skriver Johan Ehrenberg.
Finansspekulanter har redan pressat ner statsobligationernas räntor till extremt läge. Till och med krisländer som Spanien har under två procent i ränta på tioårs lån. Och även ett land som Frankrike – som kallas ”problemland” – har en ränta på statens lån på bara en halv procent. Orsaken till det rekordlåga priset en stat behöver betala för lån är att ECB nu själv ska börja köpa upp staternas obligationer och andra räntepapper.
Tidigare har ECB enbart gett billiga lån till bankerna, som i sin tur lånat ut till staterna men mot högre ränta. Den höga räntan har gjort det svårare för de stater som behöver investera att klara det. Bankernas mellanskillnad blir en stor börda för en stat när tillväxten och inflationen är runt noll.
Stöttar spekulerande banker
Den ekonomiska idén bakom att stödja bankerna på detta sätt har från EU varit att starkare banker kan låna ut till företag och därmed skapa jobb. Men det har inte fungerat. Bankernas vinster har hamnat i finanskaruseller snarare än riktiga lån. Fortfarande saknar EU sju miljoner jobb jämfört med tiden före senaste finanskrisen. Politiken med åtstramning i staternas budgetar och räddade banker har inte fungerat. Därför vänder nu ECB helt och lovar ”kvantitativa lättnader”.
Det här är inget unikt, både USA:s Federal reserve och den japanska centralbanken har försökt med liknande politik för att försöka få igång tillväxten i ekonomin. Prognosmakarna på de stora bankerna räknade med att ECB skulle satsa 4 500 miljarder kronor eller ännu mer – det blev 6500 miljarder kronor. Det är en gigantisk stimulans av ekonomin om den genomförs och går till de stater som har stora svårigheter att få igång ekonomin.
En av anledningarna att paketet kan genomföras är att det även gynnar exportindustrin. Även tysk export. Kraftiga stimulanser från ECB sänker euron och gör exporten lättare. Men det finns också ett annat monster som oroar. I december sjönk inflationen inom euroområdet till under noll. Håller det i sig lever EU med deflation och ingen ekonomi klarar av att växa med deflation. Det betyder nämligen att de som har pengar, det vill säga finanskapitalet, tjänar på att inte använda dem. ECB försöker locka det privata kapitalet i EU att låna ut och investera i företag och den privata marknaden istället för att leva som lata katter på utlåning till staterna.
Klicka på bilden för att se den i större upplösning.