Apple skattade under perioden mellan 0,05 till 1 procent. Irland hade designat skattesystemet så att vissa företag, som Apple, skulle vilja etablera sig där för att de fick lägre skatt. Landets officiella företagsskattesats låg på 12,5 procent under samma period.
– Trots att det gjort att Irland fått in mindre skatteintäkter så har politikerna nog resonerat att det kan leda till fler jobb för invånarna om Apple valde att ha sin bas där. Med domen får de högre skatt och Irland kommer bli mindre attraktivt som bas för Apple, säger Marios Iacovides, docent i Europarätt vid Uppsala universitet och Akademiforskare vid den Kungliga Vitterhetsakademien.
Google gynnade sig själv
Google döms att betala böter till ett belopp på drygt 27 miljarder kronor. Orsaken är att företaget utnyttjat sin dominerande ställning för att gynna de egna produkterna. Googles egna produkter i sin shoppingtjänst hamnade högre upp än konkurrenternas i sökresultat. Även det här rättsfallet har pågått under en längre tid.
Domen är en stor förlust för företaget, enligt Marios Iacovides. Fallet har tagit många år för EU-kommissionen att utreda. När det började utredas var det Joaquín Almunia som var EU-kommissionär för konkurrens. Han gick inte lika hårt ut mot Google och ville snarare förhandla med företaget. När sedan Margrethe Vestager tog över på posten som EU-kommissionär för konkurrens skärpte hon tonen mot techjättarna.
– Kanske beror det på att de kommer från lite olika håll politiskt. Margrethe Vestager såg frågan som viktigare och förstod att de här stora företagen från USA kan skada konkurrensen inom EU, säger Marios Iacovides.
Tycker du att domarna är rättvisa?
– Personligen tycker jag att domarna är bra och rättvisa. Det är viktigt att de här stora företagen betalar rimliga skatter eftersom de tjänar otroligt mycket pengar. Apple gjorde inget olagligt för det var det som gällde i Irland då men skatteplanering utnyttjades, de kunde betala så lite som möjligt i skatt samtidigt som de utåt sett kan framstå som goda. Ur rättviseperspektiv är Googles dom också bra, har man redan en så stor plattform kan man enkelt döda all konkurrens. Därför är det bra att företag som har marknadsmakt förhindras från sådant beteende.
Agera först i efterhand
För både EU och EU-kommissionären Margrethe Vestager är domarna en stor seger, tror Marios Iacovides.
– Margrethe Vestager kommer säkert vinna politiska poänger på det. EU kommer troligtvis kunna agera tidigare när länder vill konkurrera med speciella skatter designade för att gynna vissa företag. De EU-länder som försöker locka företag med lägre skatt kommer nog vara mer försiktiga. När det gäller konkurrensrätten kommer det innebära att man kan tillämpa den bättre i sådana här situationer.
Hur viktigt är det att kontrollera företag som Google och Apple med lagstiftning?
– Det är jätteviktigt. Konkurrensrätten appliceras ju dock efteråt, så något skadligt kan redan ha hunnit ske. Jag tycker att det är viktigare att EU lagstiftar för att kunna reglera innan några negativa konsekvenser har skett. Från EU har det även tidigare funnits lagstiftningsmakt och befogenheter men det har kanske inte alltid funnits den politiska viljan att agera och olika syn på saken från medlemsstaterna.
”Går att vinna över jättarna”
Något som är annorlunda nu jämfört med när Googles beteende började utredas är att två nya lagar har trätt i kraft i EU. Digital Services Act (DSA) och Digital Markets Act (DMA) under 2023 och 2024.
De nya lagarna ska hjälpa konsumenter att få bättre koll på den data som de delar på internet. Digital Services Act reglerar hur reklam kan riktas till olika användare och olagligt innehåll som falska produkter och hat. Digital Markets Act är en lag med syftet att få en mer rättvis och mer konkurrensmässig digital ekonomi.
– Hade EU inte kunnat döma företagen hade Apple inte behövt betala skatt och Google hade nog dödat all konkurrens. I slutändan innebär avsaknad av konkurrensrätten och att missbruka sin dominerande ställning att det blir sämre för konsumenten. Det kan innebära att konsumenterna får betala mer och att produkterna eller tjänsterna får sämre kvalitet, säger Marios Iacovides.
Han tror att domarna kan innebära att fler länder väljer att hävda konkurrensrätten när stora företag träder över den.
– De här två fallen visar att det går att vinna sådana här fall. Sedan har EU-kommissionen större muskler än många andra staters konkurrensmyndigheter.