BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Det blev ett spektakulärt bra år för riskkapital, säger Simon Smiles, chef för UBS förvaltningsavdelning för ultrarika klienter, till Bloomberg News.
De absolut rikaste såg sina förmögenheter stiga med runt sex procent under året, varav hisnande 44 000 miljarder kronor flyttades runt på börsen bara under årets sista handelsdag den 27 december.
Den största förmögenhetsökningen stod den amerikanske affärsmannen Warren Buffett för, som bättrade på sitt kontoutdrag med 107 miljarder kronor under året, enligt Bloombergs miljardärsindex.
Warren Buffet var en högljudd anhängare till Hillary Clinton i presidentvalet, men privatekonomiskt han sig finfint trots att Donald Trump vann. Warren Buffet återtog platsen som världens näst rikaste person två dagar efter Donald Trumps seger, vilket till många kommentatorers stora förvåning fick investerare att ta glädjeskutt på börsen. Faktum är att flera av USA:s miljardärer favoriserade Hillary Clinton, samtidigt som deras förmögenheter växte med drygt 700 miljarder kronor i kölvattnet det börsrally som uppstod när förväntningarna på Donald Trumps utlovade reformer steg i finanssektorn.
178 svenska miljardärer
En av de fem största förmögenhetsvinnarna var olje- och frackingbaronen Harold Hamm, som nu är Donald Trumps rådgivare i energifrågor. Harold Hamms förmögenhet växte till mer än det dubbla efter löften om att Donald Trumps regering ska slopa all reglering av fossila bränslen. Generellt var det just amerikanska miljardärer inom energi- och gruvindustrin som var de största vinnarna under året.
Den enda icke-amerikanen bland de fem personer med störst förmögenhetsökningar var fransmannen Bernard Arnault, ägare till lyxvaruimperiet LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton), vars tillgångar växte med cirka 70 miljarder kronor under 2016.
Även för svenska superrika var 2016 ett gott år. Antalet miljardärer steg med 14 procent till 178 stycken, och deras samlade förmögenhet ökade till 2 000 miljarder kronor – mer än dubbelt så mycket som Sveriges statsbudget.
Afrikas förmögenheter minskar
Samtidigt visar en ny rapport från schweiziska Credit Suisse att den globala förmögenheten utslaget per hushåll bara ökade med 1,4 procent mellan juni 2015 och juni 2016. Lejonparten av dollarmiljardärernas ökade tillgångar kommer med andra ord inte från en global tillväxt av kapital, utan från en omfördelning av kapital.
I stora delar av världen minskade istället den sammanvägda förmögenheten. Afrika stod för det största tappet, ner fem procent, medan Kinas och Europas förmögenheter minskade med 2,8 respektive 1,7 procent. Och trots att antalet svenska dollarmiljonärer växte till fler än hundratusen under 2016, minskade den genomsnittliga förmögenheten per svenskt hushåll med 0,5 procent under året.
Parallellt med rankingen av världens rikaste män (andelen kvinnliga miljardärer minskade från 11 till 10 procent 2016) presenteras också flera rapporter om den växande ojämlikheten i världen.
Nobelprisvinnaren i ekonomi, Muhammad Yunus, varnade i veckan för att de ökande inkomstklyftorna "är en tickande bomb och ett stort globalt hot".
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.