Teorierna var många, kanske var det främlingsfientlighet som låg bakom resultatet, eller att lämna-kampanjen använt fel siffror på hur mycket pengar som nu skulle gå till sjukvård istället för EU-avgiften. En populär historia på internet gick ut på att många britter ska ha googlat ”vad är EU” dagen efter Brexit-omröstningen.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Nu förutspåddes kaos och börsfall. EU-samarbetet skulle krackelera och land efter land lämna in sin avskedsansökan. Och det blev en kraftig reaktion på börsen, men redan efter någon vecka hade finansmarknaden stabiliserats igen. Och efter snart två år har inga fler länder folkomröstat om EU-utträde.
Många stötestenar
Therese May fick den otacksamma uppgiften att leda världens första EU-utträde, med hjälp av den nyutsedde Brexitministern David Davis. Och det visade sig finnas några saker som lämna-sidan i omröstningen inte tänkt på, eller åtminstone inte velat prata om i sin kampanj.
Några av frågorna som har varit svåra att komma överens om är hur gränsen mellan Nordirland och Irland ska se ut. Frågan är delikat eftersom den rör upp känslor från det långa väpnade konflikten mellan länderna.
Frågan om nya handelsavtal, britternas avgift och hur rättsliga tvister nu ska lösas är andra stötestenar. Regler för handelstullar och tillgång till EU:s inre marknad är andra.
Länge låg förhandlingarna efter i tidsschemat. Britterna hade svårt att komma fram till vad man ville driva för linje mot EU. Men efter hårda påtryckningar från brittiskt näringsliv har man nu fått backa på en rad punkter och nyligen nåddes ett genombrott. För en dryg vecka sedan kom parterna överens om att en övergångsperiod efter utträdet ska gälla fram till slutet av år 2020.
Vanligt folk kommer att påverkas av utträdesavtalet främst genom att EU-medborgare som flyttar till Storbritannien och britter som flyttar till ett EU-land kommer att ha samma regler som innan Brexit.
Storbritannien får inom övergångsperioden förhandla nya handelsavtal som ska börja gälla när perioden löper ut.
De nya reglerna ses som en stor framgång i Brexitförhandlingarna.
Sveriges linje är mjuk
Sverige har ofta varit allierad med Storbritannien inom EU, inte minst på grund av att båda länderna står utanför eurosamarbetet. I Brexitförhandlingarna har Sverige verkat för en mjuk Brexit.
– EU är överens om grundläggande principer, men från svensk sida vill vi ha ett så öppet och brett avtal som möjligt, medan andra länder vill göra det så smalt som möjligt, säger EU-minister Ann Linde(S) i en intervju med Dagens industri.