– Frågar du Swedbank så har de ett mått, frågar du Handelsbanken finns ett annat. En del kan vara ålderdomliga och andra tuffare – alla kör sin egen modell så det är inte så konstigt om privatpersoner blir förvirrade, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Att vapen och tobak bör undvikas är förvaltare relativt överens om – desto svårare är det med fossila bränslen. Medan vissa förvaltare valt att exkludera oljebolag finns andra som investerar i oljeindustrin hej vilt – trots att de marknadsför sig som hållbara. Många av de bolag i världen som släpper ut mest koldioxid finns på grund av sin storlek med i de flesta globala hållbarhetsfonder.
– Folksams världsfond, Dansk Invest SRI Global och Sjunde AP-fonden innehåller till exempel alla olja. Är man en mer hårdför hållbarhetsmänniska så duger nog inte det, säger Claes Hemberg.
I dag görs de största koldioxidutsläppen av icke hållbara verksamheter inom tillverkningsindustrin, energi och transport, men även av företag som producerar cement och kött.
– De icke hållbara företagen är ju per definition kortsiktiga och det är någonting som vi ser, att de fossila bolagen har haft stora problem de senaste åren. Och om 20 till 30 år kommer förmodligen varenda bil på planeten att vara en elbil. Men det tar nog många år innan man inser att de här bolagen har gjort sitt, säger Claes Hemberg.
Jämställda fonder saknas
Fondbolaget SPP tillhör dem som har en snävare definition på hållbarhet – kravet är att branschen ska finnas kvar om 100 år och att dess verksamhet inte bryter ner naturen.
De har även tuffare krav vad gäller korruption och skickade ut Telia när företaget misskötte sig i Kazakstan. Swedbank, å andra sidan, behöll bolaget i sina portföljer.
Diskussionen om jämställda fonder som tar hänsyn till arbetsförhållanden, diskriminering och hbtq-frågor lyser dock helt med sin frånvaro. I alla fall i Sverige, konstaterar Claes Hemberg.
– I USA finns begreppet och granskningen redan men diskussionen har hittills inte alls nått Sverige, säger han.
De allra flesta fondbolag har någon typ av hållbarhetsarbete. Utöver valet av aktier kan fondbolagen till exempel medverka på bolagsstämmor och i valberedningar för att styra företagens strategier.
Men eftersom branschen inte enats om någon vedertagen definition av vilket typ av arbete som bör inkluderas i förvaltningen av en hållbar fond, eller vilka typer av aktier som ska ingå eller exkluderas, är det klurigt att som privatperson förstå vem som står för vad.
– Om du frågar svenska folket så säger strax under 30 procent att de vill ha etiska fonder, men bara 6 till 10 procent väljer sedan sådana, konstaterar Claes Hemberg.
Hemsida som jämför fonder
Men det finns de som försökt skapa en överblick genom att poängsätta verksamheter. På hemsidan sparahållbart.se kan privatpersoner till exempel jämföra och se vad olika fonder innehåller. Beroende på innehav av fossila bränslen, tobak eller förbjudna vapen står de rankade i ett poängsystem.
Olika slags fonder
Hållbara fonder: Allmän definition på en fond som säger sig ska vara ”hållbar”. Väntas enbart investera i hållbara bolag och exempelvis inte investera i fossila bränslen.
Klimatfonder/branschfonder: Fonder som fokuserar sitt innehav på bolag med specifik klimathänsyn och som på något vis väntas göra miljön och klimatet bättre med hjälp av sin verksamhet. Förnybar energi är bland de mest populära verksamheterna.
Etiska fonder: Populärt begrepp inom sparande. Etiska fonder utgår oftast från att inte investera i bolag inom vissa oetiska branscher. Dessa inkluderar ofta tobak, alkohol, pornografi och spel. Även kontroversiella vapen såsom klusterbomber, personminor och kärnvapen hör till de verksamheter som förväntas uteslutas.
Källa: Sparahållbart.se
Klimatfonder
CB Save Earth Fund: Förnybar energi och miljöteknik, avgift 1,08 %
Handelsbanken hållbar energi: Globalfond med fokus på hållbar energi, avgift 1,5 %
Nordea klimatfond: Fokus på effektivare användning av jordens resurser, avgift 1,5 %
Pictet global envir: Fokus på bolag inom miljöområdet, avgift 1,6 %
Parvest global enviroment: Fokuserar på klimatvänliga bolag som solenergi, vindkraft, vattenrening med mera, avgift 1,75 %
East cap China enviroment: Kinafond med fokus på klimatvängliga bolag, elbilar, solenergi, vattenrening med mera, avgift 1,7 %
Pictet clean energy: Fokus på vind- och solenergi, avgift 2,3 %
Värstingarna
Kallar sig hållbara – samtliga innehåller oljebolag:
Danske Invest SRI Global, avgift 0,56 %
Länsförsäkringar Global Hållbar, avgift 1,5 %
Öhman Etiska Index Sverige, avgift 0,48 %
Världsnaturfonden WWF har dessutom skapat en lista, CT200-listan, över fonder som inte innehar aktier i de 200 smutsigaste bolagen.
Hållbara fonder
Globala fonder som inte innehåller vare sig olja, tobak eller vapen:
SPP Global plus, avgift 0,42 %
Swedbank Eticha Global, avgift 0,72 %
Sverigefonderna som inte heller innehåller fossilt, tobak eller vapen:
AMF Sverige, avgift 0,42 %
Folksam Sverige, avgift 0,43 %