Hej.
Det måste vara ett systemfel idag när så mycket behöver göras och så lite blir gjort, när det gäller att rädda klimatet. En del av det systemfelet kanske beror på vårt mått BNP och vår syn på tillväxt. För nu rätt länge sedan kom jag i kontakt med Index of Sustainable Economic Welfare, ISEW. I mina ögon borde det väl på lång sikt vara ett system som hjälper oss att få till en hållbarare och rättvisare värld. Eller är det kanske en för stor utopi?
Åke Åström
Svar: Det finns många seriösa försök att ersätta BNP, som ju bara mäter värdet av allt vi producerar i form av varor och tjänster under ett år, med ett mått som mäter även kostnaderna i form av miljöpåverkan och de sociala effekterna och utvecklingen i ett samhälle.
ISEW är ett sådant, och ett mer utvecklat heter GPI. Många ekonomer som till exempel James Tobin har använt olika mätsystem och även den svenske borgerlige ekonomen Klas Eklund (som skrivit läroboken Vår ekonomi) är kritisk mot BNP och vill ha ett smartare sätt att mäta samhällets styrka och utveckling.
När man använder GPI i USA visar det sig exempelvis att under de sista trettio årens enorma BNP-utveckling har GPI stått stilla, folk har inte fått det bättre helt enkelt. Samma mätningar har gjorts i Finland. Men alla de här mätningarna missar själva grundproblemet. Det är inte en allmän upplysning om hur det går för ekonomin som vi saknar, det är rätt enkelt att räkna ut löneförändringar, pensioner, hälsotillstånd och utbildning i ett samhälle. Men även om man visar att vår ökade BNP inte leder till mer rättvisa, mer lycka eller ens bättre hälsa så duger inte det som politiskt projekt för förändring.
Det är inte kunskap om hur BNP:s tillväxt idag förstör jorden som våra ekonomer eller politiker saknar. Och framförallt inte våra kapitalägare. De är mycket medvetna om att tillväxt i form av mer smutsig energi, mer konsumtion av usla produkter som går sönder och mer miljögifter i naturen är ohållbart. De VET att de förstör jorden. Men de bryr sig inte så länge denna ekonomi ökar deras vinstandel och deras makt.
Det är ett ständigt race som pågår, inte en ständig intellektuell diskussion om meningen med livet och företagandet. Bara vinstjakt.
Det här betyder för mig att alla dessa andra modeller för mätning mer blir en akademisk intressant fingervisning, men det förändrar varken politik eller makt. Det enda som kan göra det är människor som aktivt går emot. Behövs det då nya index på att jorden mår illa för att vi ska agera? Knappast. IPCCs rapporter är ju tillgängliga för alla, vi hotar klimatet och våra barns livsvillkor TROTS kunskap och trots att vi vet vad vi kan göra åt det. Vi gör det för att vi överlämnar makten åt ”någon” som ska göra ”något”.
Så, utan att raljera, några hundratusen människor på gatorna som vägrar acceptera klimatförstörelsen och ockuperar banker och stoppar fossila kraftverk gör mycket mer nytta än nya modeller över ekonomisk mätning.
Vi vet problemet.
Frågan är varför vi nöjer oss med det?
Johan Ehrenberg
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg, som du kan beställa i pappersformat här. Tidningen finns också i vår Androidapp och Ipad/Iphoneapp.
Vill du prenumerera för under 12 kronor numret? Skicka ett mejl till kundtjanst@etc.se.