BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Ännu bättre löneutveckling har vd Hans Vestberg haft. Förra året fick han ensam 47 miljoner kronor i total ersättning. Därmed kostar han aktieägarna 80 procent mer 2015 än 2010, året då han tillsattes. Dessutom har ledningens flygresor med bolagets privatjet kostat ägarna 300 miljoner kronor sedan 2010, enligt SvD.
Carina Lundberg Markow, ansvarig för ägarfrågor på Folksam, som äger en procent av aktierna i Ericsson, menar att de höga ersättningarna är omotiverade.
– Vi har egentligen inget emot höga ersättningar om de motsvarar utvecklingen på våra pensionssparares pengar. Men i Ericssons fall gör de inte det. Ersättningarna till de högst upp är rena fantasisummor, att företaget då ändå inte ökar sin lönsamhet leder till en förtroendeklyfta, säger hon.
”Det är stötande”
Enligt Carina Lundberg Markow menar styrelsen att ersättningarna trots allt är lägre än i europeiska telekom-bolag, och att de för att locka rätt kompetens därför bör ligga minst på den nivå de gör i dag. Men hon tycker inte att argumentet håller.
– De jämför till exempel med Nokia vars vd tjänar 15 miljoner kronor mer, men det är definitivt inte ett argument för att höja Hans Vestbergs lön ytterligare. Ersättningen är redan på en sådan nivå att det borde räcka för att rekrytera en kompetent person. Problemet handlar snarare om att hitta nya sätt att styra bolaget så att utvecklingen vänder, säger hon.
För Ericsson har en lösning hittills varit att säga upp personal. Förra året varslades drygt 2 200 personer på olika orter i Sverige. I Katrineholm lades hela fabriken ned och 400 personer förlorade jobbet. Ola Orre, som då var ordförande i IF Metall på fabriken, suckar när de höga lönerna till toppskiktet kommer på tal.
– Ja, vad ska man säga. Det är ju så det är för herrarna på toppen. Det klart att de är lite stötande, att man pratar om att bolaget blöder, att vi måste spara, samtidigt som aktieutdelningen är skaplig och bonusarna till de höga vd:arna skyhöga, säger han.
Ericsson är ett av de svenska storbolagen, som varje år drar de in en betydande summa pengar till Sverige, men Ola Orre tycker ändå inte att jättelönerna går att motivera.
– Ingen kan vara värd så mycket pengar, så bra har de inte fått företaget att gå. Snarare har de ju fått företaget att gå dåligt, säger Ola Orre.
Fler kan varslas
Nyligen avslöjade Svenska Dagbladet att nya varsel dessutom är att vänta. Uppemot 4 000 kan varslas redan i sommar, och i slutändan kan det handla om att så många som 25 000. Ericsson har dock inte bekräftat att varsel är på gång. Efter alla turer de senaste åren menar Per Norlander, koncernförhandlare för alla akademiker i Ericsson Sverige, att uppgifterna ändå oroar de anställda.
– Sannolikt är det bara rykten, men även om det inte händer nu är alla övertygade om att det förr eller senare blir nya varsel. För våra medlemmar är det oroligt, det kännas som en evig väntan på nästa elände, säger han.
Per Norlander tycker dock inte att de höga ersättningarna till ledningen är ett problem.
– Sett till Ericssons totala ekonomi har ledningens ersättning ingen större betydelse. Möjligtvis har det ett symbolvärde. Behöver företaget hålla igen kan det se illa ut om bonusar och löner till ledningen ökar, säger han.