Elinor Odeberg
Chefsekonom på tankesmedjan Arena idé
1. Jag tycker att det är en väldigt allvarlig situation inte minst för att arbetslösheten länkar till så många andra samhällsproblem. Kriminalitet, utanförskap och växande klyftor. Jobben borde stå i centrum för den ekonomiska politiken.
2. Det behövs satsningar på flera delar. Generellt är efterfrågan för svag och vi behöver mer investeringar i samhällsviktig infrastruktur och välfärd, men vi behöver också specifikt rusta de som är arbetslösa för att få de jobb som finns. Många saknar rätt kompetenser, rätt utbildning och i vissa fall språkkunskaper. Många företag vill rekrytera men hittar inte rätt arbetskraft. För att göra den typen av individanpassningar som krävs måste Arbetsförmedlingen bli en starkare myndighet som även kan jobba mer lokalt. Det är en myndighet som har söndertrasats de senaste åren om man ska vara helt ärlig. De senaste åren har vi också sett stålbad av besparingar inom välfärden, som trots allt är en av de största arbetsgivarna i Sverige. Det har haft en direkt påverkan på arbetslöshetssiffrorna, men också en indirekt påverkan för att alla andra är beroenden av välfärden för att kunna delta i arbetskraften på ett smidigt sätt.
3. Riktigt uselt. Det är fortsatt fokus bara på krav på de arbetslösa och på försämringar av skyddsnät som a-kassan. Det är en politik som har prövats i ungefär två decennier nu utan att få någon effekt på sysselsättningen. Det vi har fått istället är ökade klyftor.
4. Det behövs mer utbildningspolitik, Arbetsförmedlingen behöver stärkas och byggas upp, och man behöver få igång investeringarna igen. Det är vad regeringen borde fokusera på. Inte på häxjakt på arbetslösa eller ytterligare skattesänkningar för höginkomsttagare.
Daniel Suhonen
Chef för fackliga tankesmedjan Katalys
1. Det är en otroligt allvarlig situation. En snabbt skenande massarbetslöshet, på väg mot tio procent. Regeringen är helt passiv, handfallen, förlamad – välj ord själv – det är en kris och ingen agerar.
2. Gasa ekonomin genom stöd på 10-20 miljarder till de mest utsatta hushållen. Höjda barnbidrag, bostadsbidrag, bostadstillägg. Stöd till kommunerna.
3. Regeringen är usel. Har aldrig varit med en så passiv och handlingsoförmögen regering. De vidtar inga åtgärder och har ingen agens.
4. Förutom detta med att ge stöd för att öka köpkraften hos utsatta hushåll måste också arbetsmarknadspolitiken expandera och ett program för att sätta alla i arbete sjösättas. Men för det behövs en ny rödgrön regering.
Amanda Sokolnicki
Politisk redaktör Dagens Nyheter
1. Begreppet massarbetslöshet har varit en politisk stridsfråga. Att skriva under på begreppet eller inte är inte så meningsfullt. Det mest intressanta är att arbetslösheten är så hög, och idéerna om hur det ska förändras är frånvarande i debatten.
2. Jag tror på enkla arbeten, på att det är viktigt att sänka trösklarna in på arbetsmarknaden. Det har varit ett stort fokus på bidragstak, men jag tror inte att det är den avgörande frågan. Samhället behöver aktivt sänka trösklarna in. I vissa sektorer handlar den höga arbetslösheten till stor del om att lågkonjunkturen släpar efter, men det räcker inte att vänta på att konjunkturen vänder. Många av dem som har varit arbetslösa länge behöver få chans att omskola sig.
3. Ärligt talat tycker jag inte att någon part imponerar i den här frågan, jag tycker att det är lågintensiva försök såväl från politiken som fackförbunden. Regeringen har varit så fokuserad på att begränsa de aktörer som den förknippar med Socialdemokraterna, som studieförbunden, att ministrarna sedan inte erbjudit något eget svar. Den som följer arbetsmarknadsministern ser framför allt en man som vill prata om invandrares värderingar – och därefter verkar betrakta jobbet som avklarat.
4. Jag tror att vi överhuvudtaget måste fundera mycket mer på hur människor ska få en andra väg in i arbetslivet, med tanke på hur länge vi förväntas arbeta. Det måste gå att skola om sig. Det är den största frågan.