Elpriserna på den nordiska elbörsen, Nord Pool, har åkt berg-och-dalbana den senaste veckan. I måndags rusade priset på el från 23 till 158 öre per kWh, en ökning på 586 procent, under loppet av mindre än tio timmar. Därefter sjönk priserna tillbaka till tidigare nivåer igen. Liknande pristoppar kan ses även i Finland, delar av Danmark och Baltikum.
Enligt Elin Larsson, analytiker på Energimarknadsinspektionen, är den bakomliggande orsaken driftproblem på svenska kärnkraftverk.
– Ganska många reaktorer är under revision just nu. Oskarshamn 3 ska precis till att starta upp igen, men det verkar ha varit en del problem med att få igång reaktorn. I samband med detta har det gått ut meddelanden till marknaden som fått priserna att rusa, säger hon.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Elen handlas på börsen
Sedan 90-talet handlas all elektricitet i Norden på en avreglerad marknad. Säljare i form av elproducenter och köpare i form av elhandelsbolag möts på börsen Nord Pool. Priserna sätts timme för timme, och köparna betalar för el som levereras nästa dag – därför redovisas måndagens handelskurser enligt tisdagens datum i grafiken här ovanför. Dessa priser ligger sedan till grund för konsumenternas elkostnader, men inkluderar alltså inte de avgifter och skatter som hushåll betalar.
Några enskilda dagars pristoppar har dock marginell påverkan för hushåll och privatpersoner. De allra flesta som har ett rörligt elhandelsavtal köper nämligen elen enligt ett snittpris per månad. Men om priserna fortsätter att åka berg-och-dalbana kan elräkningen i slutändan bli dyrare för konsumenterna.
– Det kanske drar upp några öre mer än en normal junimånad, men priserna varierar ju hela tiden och det är totalkostnaden som är avgörande. Har man däremot timpriser på el hemma, vilket ett fåtal privatkonsumenter har, kan man komma att känna av det här betydligt mer, säger Elin Larsson på Energimarknadsinspektionen.
Under sommarhalvåret pågår ofta revisioner av de svenska kärnkraftsreaktorerna, och det är alltså vid uppstarten av Oskarshamn 3 som det har uppstått problem. Även en av Forsmarks reaktorer har strulat, vilket i slutändan har inverkat på elpriserna i såväl Sverige som våra grannländer.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Just nu har vi relativt låg tillgänglighet på kärnkraften i Sverige, den är nere på 36 procent. Det brukar ligga kring 50 procent under sommarhalvåret, då det är mycket revisioner. Men blir det fel samtidigt som dessa genomförs får det konsekvenser, säger Elin Larsson.