Vad är jobb eller arbete?
– Begreppet har flera delar. Dels knyter vi det till lönearbete, att arbeta åt någon som betalar ens lön och att det kommer in pengar. Dels är begreppet förbundet med att man gör något nyttigt, och då kan man diskutera nytta, vad som är nytta och för vem. Om det bara handlar om att det kommer in pengar då är tiggeri ett arbete även om man inte menar att det har en samhällsnytta, och att starta ett eget företag och leva på sparat kapital ett par år är kanske en förhoppning om arbete men det är ännu inte arbete, säger Jonna Bornemark.
Hon poängterar att frågan sätter fingret på spänningen mellan de två idéerna i begreppet arbete, mellan att få in pengar och göra något nyttigt, har funnits implicit sedan industrialiseringen och början av lönearbetet. Även Mio Lindman menar att begreppen arbete och idéer om vad det betyder kopplas till vårt ökade beroende av löneinkomst.
– I en god värld borde ju nyttan med arbetet vara det avgörande. Vi lever i en värld där folk är beroende av en inkomst och där folk måste ta jobb och göra saker oberoende om det känns eller är värdefullt, alla jobb ställs på samma nivå i egenskap av jobb, säger Mio Lindman.
Självförverkligande
Mio Lindman menar att det finns en klyvning i samhället och i oss själva mellan vad arbete ska vara i dag. Ett ideal som har blivit framträdande under de senaste decennierna är att arbete ska vara en del av mänskligt självförverkligande.
– Å ena sidan kan vi ha en förväntning om arbete som
något som ska vara roligt, kreativt och där vi ska få uttrycka vår egen individualitet, men å andra sidan lever många av oss med en föreställning om jobb där vi ska bevisa att vi förmår orka och anstränga oss och förmår uthärda, det ena och det andra.
Frågeställaren saknar fler ord för att beskriva arbete, vad tänker du om det?
– Det är en intelligent och rolig kommentar och jag håller med, det saknas ett ord för att få in pengarna oavsett om det är nyttigt eller inte och ett ord för ett allmänt positivt samhällsdeltagande som ideellt arbete. Att ha två begrepp för att synliggöra spänningen mellan vad vi lägger i arbete och för att peka de ekonomiska system som är knutna till arbetet vore intressant, säger Jonna Bornemark.
Jobbar en robot då?
– Den utför uppgifter som är samhällsnyttiga. Men vi tänker oss ju att arbete utförs av en levande varelse som erfar att den arbetar. Roboten är bara en mekanik, vi kan ju lika gärna fråga oss om en klocka arbetar. Jag tror spontant att beroende på vilka associationsfält man har omkring sig, så skulle de flesta säga att en äggklocka inte arbetar och då kan man inte heller säga att en robot arbetar, även om den kan utföra arbetsuppgifter som människor har gjort innan, säger Jonna Bornemark.
Har du en egen ekonomifråga du vill att Dagens ETC ska reda ut? Mejla i så fall till: rebecka.bohlin@etc.se