”Efter att ha kämpat i motvind så länge nu, har vi i teamet tillsammans kommit fram till att vi behöver lägga om kursen och låta själva utility-delen av projektet gå i dvala”, skriver Vanja Wikström själv på sin blogg.
Det var helt enkelt alldeles för få som var intresserade av att köpa parets NFT:er.
Förhoppningen, enligt Vanja Wikström i en intervju i Breakit i april 2022, var att i ett första steg få in 30 miljoner kronor via försäljning av NFT:er för 10 000 bilder signerade konstnären Fanny Schultz á 3 000 kronor.
Förutom det digitala konstverket med tillhörande NFT var köparna garanterade ett medlemskap i The WoA Hub. Medlemskapet var tänkt att kryddas med erbjudanden, upplevelser, rabatter samt tillträde till en fysisk såväl som digital mötesplats.
Breakits farhågor om en vikande NFT-marknad besvarades med optimism:
”Jag tror inte det påverkar så mycket. Vi vänder oss till största del till nybörjare och vi tror inte de är så färgade i hur det ser ut i övrigt. Det är kanske 98 procent av de som är med i vår Discord som inte hade hört talas om begreppet innan”, svarade Vanja Wikström.
Men av allt att döma spelade den vikande marknaden roll. Kanske också kundernas okunskap. De höga höjderna nåddes hur som helst aldrig. Enligt årsredovisningen för 2022 omsatte bolaget strax över 2,6 miljoner kronor. Det motsvarar drygt 860 sålda NFT:er. Vad dessa är värda idag är okänt men Svenska Dagbladets Tech Brief spekulerar i någon hundralapp styck.
Svårt att tjäna pengar
Måns Jonasson, internetexpert på Internetstiftelsen, känner väl till World of Alidia och är inte särskilt förvånad över att projektet gått på grund.
– Det var ju inte först med att koppla ägandeskap av NFT till ett medlemskap i den fysiska världen. Men med tanke på att man bara tjänar pengar på att ”minta” en NFT är det svårt att se hur ekonomin skulle gå ihop från början. Även om de skulle ha sålt alla sina NFT hade de fortfarande en klubb att driva löpande, säger han.
Här ska det påpekas att i paret Wikström/Malmqvists affärsidé ingick att få betalt för andrahandsförsäljningar av NFT:er via Opensea. Den möjligheten försvann dock i början av året när Opensea meddelade att de slutar att betala royalties för sådan försäljning.
Samtidigt är det svårt att se hur mycket royalties World of Alidia kunde ha väntat sig med tanke på volymen digitala verk till försäljning. Med över 9 000 osålda verk i hårddisken torde det krävas något exceptionellt för att öka värdet på de få som faktiskt såldes.
– Det man försöker sälja på folk är idén om ständig prisuppgång. Men om det inte finns en fysisk produkt kopplad till ägandet är en sådan uppgång oftast osannolik. Idag är NFT-marknaden i princip helt urblåst. Om du tittar på de NFT som faktiskt byter ägare på riktigt så säljs de för kanske en procent av det ursprungliga värdet. Deras värde har alltså inte bara sjunkit dramatiskt, de har i princip blivit värdelösa, säger Måns Jonasson.
I korthet, vad är problemet med NFT-marknaden?
– Det allra största problemet är att många inte fattade vad de köpte. Många trodde nog att de köpte ett fysiskt objekt och blev sedan sura när de såg sina bilder bli kopierade. Säljarna tryckte på att NFT är nåt unikt men man måste nog ha en doktorshatt i krypto för att förstå det unika. I princip är en NFT bara en serie siffror som kan innehålla en länk till ett verk på internet. Men om länken försvinner blir din NFT värdelös.