Polisen utreder varför anställda på Northvolt dött
Bild: Johan Carlberg
Dagens ETC
Tre personer som dör utan förklaring. En annan som plötsligt drunknar. Medan polisen undersöker varför anställda på Northvolt avlider och huruvida det finns en koppling till deras arbetsplats – den enda gemensamma nämnaren de fyra männen emellan – besöker Dagens ETC en av deras gravar.
Sveriges nya, gröna storspelare eller ett luftslott som sakta skingras? Sista ordet om Northvolt är inte sagt, juryn överlägger. Men det är några som aldrig kommer att få tycka till om saken – de totalt sex personer som jobbade på batterifabriken i Skellefteå och som dog.
Som Per-Håkan Söderström. En underhållare som i sociala medier beskrev sig som ”Skellefteås ende och garanterat sämste trollkarl”. På nationaldagens morgon gick han inte ned när arbetskamraterna från Northvolt kom för att plocka upp honom. De larmade polis och ambulans, som hittade hans kropp på balkongen.
Dagens ETC besöker hans grav. Per-Håkan Söderström vilar här anonymt, varför vi inte beskriver den exakta platsen, mer än att den ligger på en vacker, stillsam och välskött kyrkogård i Skellefteå, ovanför vilken byggkranar tronar.
Samtidigt som att hans anhöriga försöker hämta sig från sorgen pågår olika utredningar för att fastställa dödsorsaken. Det finns indikationer på att Per-Håkan Söderström fick i sig något giftigt på jobbet. Polisen utreder också potentiella samband med andra dödsfall.
Mamman hittade honom död
Trebarnspappan Mahari Bakari, 33, som städade på Northvolt. Efter ett arbetspass i början av januari åkte han hem för att sova och vaknade aldrig mer.
Maedin Ghidey, 19, spelade fotboll och tog ett jobb på batterifabriken i väntan på ett liv i Stockholm. Men det blev inget av planerna. När mobillarmet vägrade att sluta tjuta en morgon i vintras gick hans mamma in till hans rum och fann honom död.
Hamid Raza, blev 30. I somras drunknade han vid badplats Falkträsket strax utanför Skellefteå. Efter dubbla master i ingenjörsvetenskap kom han till Sverige, och ett jobb på Northvolt. Nu har han begravts i hembyn i Pakistan.
Gällande de två första fallen kunde inledande obduktioner inte fastställa dödsorsaken. Trots de anhörigas protester lades utredningar ned – för att öppnas igen efter Per-Håkan Söderströms död. Två oförklarliga fall blev tre, som är en trend.
Vad gäller Hamid Raza förklarade Northvolt inledningsvis att det handlade om en ”tragisk drunkningsolycka på fritiden” – ett uttalande som polisen klandrade och tillsatte en utredning. Drunkningen behövde inte vara den primära dödsorsaken.
”Ingen brottsmisstänkt”
– Polisen utreder fyra dödsfall där de avlidna personerna har som enda gemensamma nämnare att de har arbetat vid samma arbetsplats. Dödsfallen har dock skett utanför arbetet. Utredningsrubriceringen är dödsfall utan misstanke om brott. Det är okänt vad personerna har dött av (om dödsfallen har koppling till arbetsplatsen eller om de beror på andra orsaker) och det är det som nu utreds. Vi inväntar just nu analyser från den rättsmedicinska undersökningen och utifrån vad den visar kommer vi att besluta om nästa steg i utredningen. Det finns i nuläget ingen brottsmisstänkt i ärendet, skriver polisen i ett mejl till Dagens ETC.
Ytterligare två män dog förra året på grund av arbetsplatsolyckor. Båda jobbade för NCC, ett byggbolag, med att uppföra batterifabriken. Dan Karlsson, 61, hade jobbat nästan hela sitt liv med bygg och anläggning. Han krossades till döds när ett gaffelstativ lossnade från en arbetsmaskin och föll över honom.
Dagen därpå dog en 25-årig grek på sjukhus efter att länge ha kämpat med allvarliga brännskador. Hans skyddskläder visade sig bara en dödsfälla när de fattade eld efter en plötslig explosion i lokalen. Mannens kollegor hade efterfrågat arbetskläder med flamskyddsmedel utan att få gehör. Åklagare och Arbetsmiljöverket anser att mannen troligen hade överlevt om han hade försetts med rätt skyddsutrustning. Northvolt nekade det, då bolagets dåvarande riskanalys ansågs platsen som mannen jobbade på inte utgöra en explosionsrisk.
Arbetsmiljöverket väntar
Förutom dödsfallen har ett 30-tal allvarliga olyckor inträffat på Northvolt. Giftiga gaser har flera gånger kommit ut i lokalerna. Maskinerna har gett elstötar eller vägrat att stanna när någon har tryckt på nödstoppknappen. Kroppsdelar har slitits av. Kemikalier har runnit ut över kroppar och i ögon.
Arbetsgivare har skyldighet att anmäla allvarliga arbetsskador och tillbud till Arbetsmiljöverket, som utreder dem därefter. Northvolt har inte anmält de fyra dödsfall som inträffat utanför arbetsplatsen, eftersom bolaget i sina egna utredningar inte har kopplat dem till sin verksamhet. Arbetsmiljöverket avvaktar nu polisens utredning.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.