Under måndagen arrangerade Finansdepartementet konferensen ”The Great Recession – Moving Ahead”. Forskare och tjänstemän deltog för att utbyta erfarenheter och lärdomar från den ekonomiska kris som drabbat världsekonomin. Finansminister Anders Borg målade upp en dyster framtidsbild.
Finansministern räknade bland annat med sänkta svenska tillväxtprognoser för kommande år.
– Det mest troliga är att vi kommer att revidera ned tillväxten när vi ger nya siffror för 2015, sedan får vi se vad som händer med 2016 och 2017, sade Anders Borg till reportrarna på plats.
Den svaga tillväxten i Europa, den avstannade återhämtningen i världens tillväxtekonomier samt de kraftigt sänkta IMF-prognoserna för USA nämns som bakgrunder till detta, rapporterar SVT.
– De globala tillväxtutsikterna har skruvats ner, det gäller USA men också Brasilien, Indien och Kina. Om jag tittar på våra prognoser ligger riskerna på nedåtsidan. Vi kan också redan nu konstatera att utvecklingen i Irak och Syrien gör att vi har en påtaglig ökning av kostnaderna för asyl, integration och migration, sade Anders Borg.
Beslut om amorteringskrav
Finansministern sade även att man i samband med stabilitetsrådets möte i november bör kunna få till stånd beslut om amorteringskrav. Dessa måste införas gradvis för att undvika dramatiska effekter för de belånade hushållen. Han talade också om gradvis ändrade ränte-avdrag men då över en period av 20–30 år och efter en blocköverskridande överenskommelse. Idén om att begränsa möjligheten att ha rörlig ränta är Borg också positiv till, skriver SvD Näringsliv.
Krona för krona
Borgs budskap om krona för krona står fast. Finansministern sade rakt ut att det är strama ekonomiska villkor som gäller nu när valmanifesten ska tas fram och att budgetutrymmena är begränsade, skriver SvD.
Riksbankschefen Stefan Ingves, som även han deltog under måndagens konferens, tar de dystra utsikterna med ro och menar att de är i stort sett desamma som tidigare förväntat.
Fokus på tillväxt
Stanley Fischer, vice ordförande i den amerikanska centralbankens styrelse och tidigare verksam inom bland annat Världsbanken och Israels centralbank, fokuserade på tillväxt i världsekonomin. Han konstaterade att den globala återhämtningen har svikit förväntningarna, men är ändå optimistisk.
– Man kan inte arbeta med penningpolitik om man inte är optimist, för världen är ofta en sådan besvikelse.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg, som du kan beställa i pappersformat här. Tidningen finns också i vår Androidapp och Ipad/Iphoneapp.
Vill du prenumerera för under 12 kronor numret? Skicka ett mejl till kundtjanst@etc.se.