BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Anledningen stavas ”dålig lönsamhet”. För att läkarbesöken drar ut på tiden, för att patienterna är sjukare än i innerstaden och för att de oftare behöver tolk. Åtminstone sammanfattas det så i medierna. När Aleris själva får förklara är argumentationen mjukare och mer teknisk.
– Vi lägger ner av flera olika skäl. Vi har förlorat flera upphandlingar, tappar i vårdvalen, verksamheten har krympt med färre och färre specialiteter på mottagningen och har bara 2,3 läkartjänster och totalt 13 anställda på mottagningen. Verksamheten är alltså liten och känslig för om någon är sjuk eller förädraledig. Risken är att man inte kan hålla den medicinska kvalitet man vill, säger Henrik Kennedy, informationschef på Aleris.
Rasande kritik
Trots Henrik Kennedys fokus på kvalitet och kontinuitet i sitt försvar för nedläggningen – han medger visserligen att de haft ”ekonomiska utmaningar” – rasar kritiken på till exempel Twitter.
”Det är klart, det är svårare att göra vinst på sjukvård åt människor som faktiskt behöver vård, inte en 10 min friskförklaring”, skriver Carl Schlyter, riksdagledamot för Miljöpartiet.
”Resultatet av att leka affär med så viktiga saker som vård”, skriver före detta socialdemokratiska ministern Veronica Palm.
Och ”det här så skamligt och tydligt varför privata intressen inte ska vara drivande i välfärden”, skriver Feministiskt initiativs Anna Rantala Bonnier.
Värdet sjunker
Att ekonomi är en faktor framgick tydligt för några veckor sedan, i samband med att Investor, som ägt Aleris sedan 2010, släppte sitt bokslut. Jämfört med för ett år sedan är Aleris numera värt en miljard kronor mindre.
– Finansiellt sett har det här inte varit en bra investering. Det är inget att sticka under stolen med. Därför måste vi ta till kraftfulla åtgärder för att öka stabiliteten i bolaget och få upp lönsamheten, sade Investors vd Johan Forssell till Dagens Nyheter.
Detta fokus på vinster är precis vad Dag Larsson, opppositionslandstingsråd (S) i Stockholm, vänder sig emot.
– Jag kan tycka att det sticker i ögonen att Wallenbergägda Aleris bedriver vårdverksamhet utan att ta långsiktigt ansvar. Som jag ser det finns det två skurkar i det här. Alliansen i landstinget som inte betalar tillräckligt, och så Aleris som tycker att de tjänar för lite. Det är inte att ta samhällsansvar, säger han.
Med ”inte betalar tillräckligt” syftar Dag Larsson på att specialistvård, till skillnad från primärvård, inte får högre ersättning per patient i socioekonomiskt utsatta området.
Vad är det som säger att det privata vårdföretag som tar över kommer att lyckas där vårdjätten Aleris misslyckats?
– Det är vad jag också frågar mig. Jag kommer att ställa tuffa frågor kring långsiktighet och kontinuitet. Det man inte vill ha är en aktör som klivet in, ser om det går att göra lönsamt och sen sticker därifrån om det inte gör det, säger Dag Larsson.
– Jag tycker också att landstinget borde titta på om de kan ta över.